Fråga: När behövs ett samboavtal?
Jag är nybliven sambo för andra gången. Precis innan vi flyttade ihop, i hennes hyresrätt, köpte jag ett fritidshus.
I samband med det sa jag upp min hyresrätt. Tanken var först och främst att jag skulle bo i fritidshuset under sommaren och i lägenheten under vintern. Men självklart var huset, åtminstone till viss del, tänkt att nyttjas av oss båda, även om det bara är jag som står på kontraktet och har betalat.
Vad gäller egentligen – och vad gäller för det bohag som köps till huset?
Sebastian
Jurist Arne Larsson svarar: Så ser sambolagen ut
Enligt sambolagen är sambors gemensamma bostad och bohag samboegendom, om egendomen har förvärvats inför eller under samboförhållandet, för gemensam användning. Det har ingen betydelse om samborna har köpt och betalat bostaden och bohaget gemensamt eller om en av dem har köpt och betalat alltsammans.
När ett samboförhållande upplöses genom separation eller dödsfall, kan en av samborna eller den efterlevande sambon begära att samboegendomen ska delas genom bodelning.
Genom att skriva ett samboavtal kan sambor bestämma att bodelning inte ska ske eller att viss samboegendom, till exempel bostaden, inte ska ingå i bodelningen.
Tillgångar som en sambo har fått som gåva eller i arv, eller enligt testamente, med villkor att det ska vara enskild egendom, kan dock inte vara eller bli samboegendom. Tillgångar som huvudsakligen används för fritidsändamål kan enligt sambolagen inte heller vara samboegendom.
Svaret blir alltså att det inte finns någon anledning att skriva ett samboavtal för att skydda ditt ägande av fritidshuset, eftersom en fritidsbostad inte kan vara samboegendom. Inte heller det bohag som köpts till fritidshuset är samboegendom och kan därmed inte delas genom en sambobodelning. Däremot kan ni givetvis äga bohaget gemensamt, om ni båda har köpt och betalat för det.
Arne Larsson
Skriv till Arne
Arne Larsson från Familjens Jurist svarar på familjerättsliga frågor i Hemmets Journal.

Maila till hj.experter@egmont.se
Skriv ”Fråga juristen” i ämnesraden.
Du kan även skicka brev till: Fråga juristen, Hemmets Journal, 205 07 Malmö
Alla frågor hanteras med sekretess.
Besvarade frågor publiceras i tidningen och kan även komma att publiceras på hemsidan.