Vad betyder skyldemän? Juristen svarar

I en gammal bouppteckning står två personer skrivna som skyldemän. Vad betyder det och vilka rättigheter har de? HJ:s jurist svarar.

Hej!

Min man har en faster som blev änka redan 1948, efter att ha varit gift i bara fem månader.

Mannen avled i en olycka i hamnen där han arbetade. De fick inga barn. I hans bouppteckning har vi sett att det bara fanns drygt 4 000 kronor efter att skulderna hade betalats. Det fanns inget testamente, men min mans faster ärvde allt. I bouppteckningen är hans mamma och två systrar inskrivna som skyldemän. Vad betyder det?

Läs även: Jag vill inte ha familjens fritidshus – kan jag neka mitt arv?

Det har aldrig varit någon kontakt mellan dem och min mans faster, men min man tror att de ska ärva när hon avlider. Hon har nu skrivit ett testamente för att hon inte vill att mannens syskon ska ärva.

Kan du förklara vad som gäller?

Barbro

Juristen svarar: Gammalt ord

Skyldemän är ett gammalt ord för släktingar och i det här sammanhanget menas att modern och systrarna är den avlidnes efterarvingar, det vill säga de som ärver efter att den som är arvinge, i det här fallet makan, har avlidit.

Om det verkligen finns en sådan arvsrätt beror på ett antal faktorer som ska framgå av bouppteckningen, som när den först avlidne maken avled, boets behållning då, eventuella livförsäkringar, testamente med mera. De fakta som du anger i din fråga tyder på att den avlidne makens släktsida i det här fallet har en arvsrätt efter din mans faster.

Läs även: Juristen svarar: Kan mördare ärva sitt offer?

Som huvudregel är denna arvsrätt hälften av kvarlåtenskapen efter henne, men om tillgångarna när hon avlider är större än när maken avled – och om denna ökning beror på att hon efter makens bortgång har fått tillgångar genom bodelning, arv, testamente, gåva eller genom eget förvärvsarbete – ska denna ökning endast tillfalla hennes arvingar. Däremot tas ingen hänsyn till om hennes tillgångar har ökat på grund av allmän värdeökning, kloka investeringar, vinster eller allmän sparsamhet.

Läs även: Min bror kommer bråka om arvet – hur förbereder jag mig juridiskt?

Din mans faster har givetvis rätt att skriva testamente till vem hon vill, men hon förfogar genom detta testamente endast över sin del av kvarlåtenskapen, det vill säga hälften som huvudregel. Den andra halvan tillfaller tidigare avlidne makens släktsida och påverkas inte av testamentet.

Arne

Skriv till Arne

Arne Larsson från Familjens Jurist svarar på familjerättsliga frågor i Hemmets Journal.

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga juristen” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga juristen, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Besvarade frågor publiceras i tidningen.

Scroll to Top