Jag vill inte ha familjens fritidshus – kan jag neka mitt arv?

Som ensambarn vet jag att familjens fritidshus kommer tillfalla mig, men jag är inte intresserad av det. Vad kan jag göra?

Jag är ensambarn och när mina föräldrar avlider kommer jag att ärva familjens fritidshus. Men vi har haft väldiga problem med detta hus, bland annat med dyra renoveringar, och jag känner att jag helst av allt inte vill veta av det längre, vare sig det gäller ägande, fixande eller försäljning. Kan jag – trots att huset är testamenterat till mig – neka att ärva det?

Den uppgivne

Juristen Arne Larsson svarar:

Du är arvinge, och kanske även testamentstagare, efter dina föräldrar, och du har möjlighet att helt avsäga dig rätten att ärva dem, avstå hela eller en del av arvet till dina eventuella barn eller överlåta hela eller delar av arvet, mot eller utan ersättning, till vem du vill.

Men är det inte dumt att bara ge bort fritidshuset, även om du bara tycker att det är till besvär och inte själv vill ha det? Om fritidshuset fortfarande finns kvar när den siste av dina föräldrar avlider, behöver du ju inte själv göra något annat än att kontakta en firma som tömmer, röjer och städar huset och en mäklare som säljer det. Om du säljer det med en friskrivningsklausul i kontraktet får du kanske i och för sig lite mindre betalt för huset, men du är då garderad mot eventuella fel och problem som visar sig efter försäljningen.

Som ett alternativ kan mäklaren säkert erbjuda dig möjligheten att köpa till en försäkring mot dolda fel. Om du inte vill ha de pengar som du får vid försäljningen kan du alltid skänka dem till något välgörande ändamål.

Arne

Skriv till Arne

Arne Larsson från Familjens Jurist svarar på familjerättsliga frågor i Hemmets Journal.

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga juristen” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga juristen, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Besvarade frågor publiceras i tidningen.

Scroll to Top