Juristen svarar: Kan mördare ärva sitt offer?

Har ett barn som försökt mörda sin förälder verkligen fortfarande kvar sin arvsrätt? Hemmets Journals jurist Arne Larsson reder ut.

Vi såg en intervju med Arbogakvinnans dotter på tv. Jag och min make ställde oss då frågan om Arbogakvinnan i framtiden kommer att ärva sin mor som överlevde mordförsöket?

Det vore väl ändå helt befängt om man kvarstår som bröstarvinge efter att ha försökt mörda sin förälder. Då måste man väl ändå ha laglig rätt att göra sina barn arvlösa och i stället låta arvet gå till barnbarnen. Eller vad gäller i detta fall?

Sandra

(Den så kallade Arbogakvinnan dömdes till livstids fängelse för att, tillsammans med sin pojkvän, ha mördat sin pappa och försökt mörda sin mamma. Red anm.)

Juristen Arne Larsson svarar:

Den som är dömd för att ­genom mord, dråp eller misshandel ha orsakat någons död, mister som huvudregel sin arvsrätt efter den döde.

Undantag kan finnas om gärningspersonen är mycket ung, eller enligt domen anses ha utfört gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

I det så kallade Arbogafallet har dottern mist sin arvsrätt efter sin pappa, men ­eftersom mamman överlevde har dottern kvar sin arvsrätt efter henne. Mamman har möjlighet att genom testamente utesluta dottern som arvinge, men dottern kan då, trots att hon har försökt döda mamman, kräva sin laglott, det vill säga hälften av sin normala arvslott.

Arbogafallet har ställt ­frågan om bröstarvingars ovillkorliga rätt till laglott, så länge de inte har dödat föräldern, på sin spets. Många tycker att en lagändring bör genomföras men än så länge har barn rätt att ärva en förälder som har överlevt ett mordförsök.

Arne

Skriv till Arne

Arne Larsson från Familjens Jurist svarar på familjerättsliga frågor i Hemmets Journal.

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga juristen” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga juristen, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Besvarade frågor publiceras i tidningen.

Scroll to Top