Lotta: Min svärmors alkoholproblem förstör mitt äktenskap

Tidigare hade jag en god relation till min svärmor men för några år sedan skar det sig mellan oss. Nu har vi ingen kontakt. Min man menar att det är mitt fel.

Jag har varit tillsammans med min man i sju år. Vi har två små barn tillsammans och jag älskar verkligen både honom och våra barn. Men för närvarande överväger jag skilsmässa.

Saken är den att jag växte upp i en ganska harmonisk familj, medan min är man raka motsatsen. Han är skilsmässobarn och i början av vårt förhållande började min svärmor berätta många fula och våldsamma historier om min mans far för mig. Detta resulterade i att jag tog hennes parti, vilket tyvärr påverkade min relation med min mans pappa. Jag fortsatte dock att lita blint på min svärmor, som ofta tog hand om våra barn.

För tre år sedan gjorde hon plötsligt ett självmordsförsök. Kort därefter meddelade hon att hon var alkoholist och hade varit det i många år. I vintras berättade hon för mig att hennes man var våldsam och att hon ständigt var rädd för honom. Det kom också fram att han drack.

Jag blev mer och mer förvirrad av alla historier som min svärmor berättade för mig och jag bad henne att prata med min man om allt detta istället, men det gjorde hon inte. Så jag skrev ett mejl till henne och berättade att jag inte stod ut längre och inte kunde avgöra vad som var sant eller lögn – min man är mer benägen att tro på det senare.

Mitt mejl resulterade i att min svärmor nu inte vill träffa våra barn eller prata med min man, trots att jag aldrig velat blanda in dem i konflikten. Jag har bara sagt att det känns obehagligt att lämna barnen hemma med dem om det förekommer våld och alkohol i hemmet.

Min man håller inte med mig eftersom han inte tror att de dricker när barnen är med dem. Nu anklagar han mig för att vara anledningen till att vi inte träffar hans mamma. Jag vet inte vad jag ska göra med den här röran. Vad tycker du om det?

Lotta

Vibeke Dorph svarar:

Om man, som du, kommer från en ganska vanlig familj, där mottot har varit att konflikter är något man ska undvika och om de uppstår så skyndar man sig att lösa dem, så vänds allt upp och ner när man stöter på typer som din svärmor. Här måste konfliktgrytan koka hela tiden och om du tror att du löst ett problem, ja, då kommer nästa problem snabbt att dyka upp. Så jag förstår om du är förvirrad, men börja med att se saker som de är. Det är inte du som är skyldig till problemen – du är ett offer för din svärmors manipulativa beteende.

Med den bakgrundskatalog av problem hon fört med sig skulle jag inte lämna mina barn i hennes vård. Hon borde kunna förstå det. Det kan hon inte och det säger bara något mindre bra om hennes mentala tillstånd.

Det enda misstag du kan ha gjort är att du skrev till din svärmor istället för att tala med henne. Människor som din svärmor har en tendens att läsa in allt och hon förstod inte de förmodligen vettiga saker du skrev till henne eftersom hon var upptagen med att försöka vända ditt mejl till ett angrepp på henne. Det låter som att det är den vinkeln hon fortfarande håller fast vid eftersom du inte har hört av henne.

Mitt råd till dig är att ta det lugnt tills hon tar sitt förnuft till fånga. När hon gör det, se till att hålla ett vänligt avstånd när du är med henne i framtiden. Tänk på henne som en spindel som ständigt kommer att försöka locka dig in i sitt kaotiska nät. Försök också att få din man att förstå att du bara är en bra mamma som tar hand om dina barn och att det är deras välbefinnande som är viktigt, inte hans mammas. Din svärmor kommer förmodligen inte att tycka om att du inte längre vill vara hennes förtrogna, men om du står fast kan vi hoppas att hon så småningom inser att hon måste se bortom sig själv om hon vill träffa sina barnbarn. Om hon inte gör det har hon bara sig själv att skylla.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph, vår relationsexpert, om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Hemmets Journals relationsexpert Vibeke Dorph. Foto: Klaus Rudbæk

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top