Gudrun: Kan jag låta mina föräldrar sitta ensamma i jul?

Jag mår dåligt av tanken på att någon i familjen kan komma att sitta ensam på julafton, men i framtiden tror jag att det kan bli så. Det är ett stort dilemma för mig och jag får dåligt samvete. Vad ska jag göra?

Jag har varit tillsammans med min pojkvän i tre år och nu känner jag att det är läge att fira jul ihop. Problemet är dock att jag mår dåligt vid tanken på att någon i familjen kan komma att sitta ensam på julafton.

Om jag tänker framåt, kan jag se ett sådant scenario då mina föräldrar blir ensamma på julen. Om jag och mina syskon firar jul med våra föräldrar vartannat år och vartannat år med våra respektive partners blir det ju så. Och om mina syskon och jag turas om att vara hos mamma och pappa, får vi ju aldrig fira jul tillsammans.

Det här är ett jättestort dilemma för mig. Jag tycker som sagt att min pojkvän och jag har kommit till en punkt i vårt förhållande då vi bör tillbringa julhelgen tillsammans. Vi har talat om att fira jul med ett föräldrapar och nyår med det andra ett år, och göra tvärtom året därpå.

Trots det får jag ändå dåligt samvete vid tanken på att min mamma och pappa kanske ska sitta ensamma på julafton. Har du något råd till mig?

Gudrun

Vibeke Dorph svarar: De vill kanske fira jul på tu man hand

Jag vet inte om jag är rätt person att rådfråga i det här fallet. Saken är nämligen den att jag har varit i en liknande situation som du, och tagit konsekvenserna av det.

Jag mötte min man i mogen ålder, vi hade båda barn från tidigare relationer, och jag gjorde snabbt klart för honom att jag tänkte fira jul med mina föräldrar vartenda år. Det hade jag alltid gjort och det ville jag fortsätta att göra.

Naturligtvis ville jag inte kräva av honom att han skulle tvingas fira jul med mig och min familj och därmed lämna sina egna fina föräldrar ensamma.

Därför har vi gjort så att vi i all enkelhet har firat julafton tillsammans för att sedan dra hem till våra respektive familjer i var sin ände av landet för att fira jul med dem. Vid några tillfällen har vi slagit ihop våra båda familjer och bjudit in alla. Även om det har varit mycket jobb har det varit mycket roligt.

Så på sätt och vis är jag inte så traditionsbunden när det gäller julen. Jag bryr mig inte om vad man bör och inte bör göra. Det viktigaste är att alla mår bra och får en fin kväll.

Det verkar som det sistnämnda är viktigt för dig också. Därför tänker jag att det vore en god idé att du pratar med dina föräldrar om hur de ser på saken. Det kan ju faktiskt vara så att de är nöjda med att fira jul på tu man hand. Särskilt som de vet att alla barnen kommer hem till dem nästa julafton. Kanske har de helt andra önskningar och behov.

Men se till att prata öppet om vilka förväntningar alla inblandade har, då kommer ni säkert att lösa logistiken kring julfirandet så att alla blir nöjda och glada.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph, vår relationsexpert, om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Hemmets Journals relationsexpert Vibeke Dorph. Foto: Klaus Rudbæk

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top