Min son dog – nu har svärdottern tagit barnbarnen från mig

Efter min sons död har relationen till vår svärdotter och våra barnbarn förändrats. Hon låter oss inte träffa barnen och har vänt dem emot oss. Vad ska jag göra?

Min son blev kär i en kvinna som han flyttade ihop med och skaffade två fina döttrar med. Hon hade när de möttes redan en son på 9 år. De flyttade till samma stad som min man och jag bor i och allt var frid och fröjd. Vi hade det bra tillsammans, även om min svärdotter var lite speciell.

När min son omkom i en trafikolycka för tre år sedan förändrades allt. Jag hamnade i djup sorg och jag märkte att med tiden började svärdottern ta allt mer avstånd från oss. Hon anklagade min man och mig för att vara avvisande mot henne och gnällde om vi inte hälsade på.


LÄS ÄVEN: Mamma favoriserar min systers barn – och struntar i mina


Det hela kulminerade då hon plötsligt skrev att hon inte ville träffa oss mer. Som jag nämnde har hon alltid varit lite speciell. Hon är mycket fixerad vid sjukdomar och har i långa perioder varit sjukskriven. Hon har också en tendens att förvränga verkligheten. Och nu visar det sig att hon talat illa om oss inför barnen, vilket har resulterat i att de inte heller vill träffa oss. Hon har också tagit avstånd från mina andra två barn och deras familjer, så barnen har inte längre någon kontakt med sina sex kusiner.

Eftersom vi bor ganska nära varandra ser jag barnen då och då. Den äldsta flickan har blivit ganska rund och jag vet att hon tillbringar mycket tid framför datorn och att hon äter mycket skräpmat. Jag vet också att min svärdotter har slutat att arbeta helt och hållet och bara går hemma nu.

Allt det här bekymrar mig och jag saknar barnbarnen. Vad ska jag göra?

Gunnel

Vibeke Dorph svarar: Barnen behöver inte mer dramatik

Det verkar som din svärdotter har en del psykiska utmaningar och att det går ut över hennes barn. För det är ju det som sker när hon baktalar er och förvränger verkligheten. Och det är svårt för ett barn att hantera. Särskilt när de redan förlorat en förälder och är rädda för ytterligare en förlust. Den rädslan kan man tänka att deras mamma har planterat i dem genom ett antingen-eller-beteende. Allt är svart eller vitt.

Genom ditt mejl, som jag har kortat ner, kan jag förstå att du är en förnuftig människa som gärna vill göra rätt och riktigt för dina barnbarn. Jag förstår att du tar det varligt eftersom barnen inte behöver mer dramatik i sina liv.


LÄS ÄVEN: Ledsen farmor: Jag står inte ut med mina ouppfostrade barnbarn


Med det sagt tycker jag dock att det är viktigt att du fortsätter att visa barnen att du finns där. Skicka presenter när de fyller år, skriv små kort till dem och bjud in dem till de träffar som övriga familjen har, även om de inte kommer.

Mitt råd är att du står fast vid det och att du beter dig så normalt som möjligt inför din svärdotter och hennes barn. Tänk på dem som vanliga familjemedlemmar och bortse från din svärdotters mentala svängningar. För, om du anpassar dig efter dem slutar det med att en psykiskt instabil kvinna sätter dagordningen och det är inte till nytta för någon. Särskilt inte hennes barn.

Barn uppskattar stabilitet, uthållighet och lojalitet, så fortsätt att visa just det så tror jag att ni hittar tillbaka till ­varandra med tiden.

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Hemmets Journals relationsexpert Vibeke Dorph. Foto: Klaus Rudbæk

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top