Fråga doktorn: Varför svullnar benen?

Vad är det som gör att benen svullnar och vad kan man göra åt det? Doktor Kenneth Ilvall svarar.

Varför svullnar benen och hur kan man lindra besvären?

Jag är en 73-årig kvinna med artros och viss övervikt. Jag har opererat ena knäet och väntar på operation av det andra. Jag har en hel del smärta och har svårt att gå längre sträckor.

Häromdagen då jag besökte min sjukgymnast uppmärksammade hon mig på att mina ben var ovanligt svullna och skickade mig till vårdcentralen. De misstänkte att vatten hade samlats i benen, men ett test visade att det tydligen inte var så. Istället rekommenderade de stödstrumpor för bättre cirkulation.

Vad är det som gör att jag blir svullen? Kan jag göra något annat än att använda stödstrumpor för att minska svullnaden?

Alma

Doktor Kenneth Ilvall svarar:

Det finns flera skäl till att benen svullnar. Det gemensamma är att cirkulationen är rubbad på något sätt. Antingen rör det sig om skadade vener, de blodkärl som ska transportera blodet till hjärtat för att sedan syresättas i lungorna, eller ett sviktande hjärta som inte riktigt orkar hålla trycket uppe, vilket medför att vätska samlas i och utanför blodkärlen längst bort från hjärtat – benen.

Då man rör sig mindre, eventuellt efter en skada eller vid artrossmärta, kan muskelpumpen i vader och lår, som hjälper blodet tillbaka, inte göra sitt jobb och det samlas vätska i och/eller utanför blodkärlen. Vidare kan man efter vissa operationer/skador spärra eller snöra av vissa lymfkärl som normalt dränerar området mellan kärl och muskler.

Beroende på orsak angriper man svullnaden lite olika och ofta blir det stödstrumpor som mekaniskt håller benen slanka och ibland får man äta vätskedrivande. Det är inte heller ovanligt att man får kombinera dessa.

Du kan alltid fortsätta att hålla dig aktiv, röra på dig och hålla benen högt i vila, på så sätt hjälper du hjärtat och benens svullnad lägger sig.

Kenneth

Skriv till doktor Kenneth Ilvall:

Fråga doktorn: Varför svullnar benen?

Kenneth Ilvall är allmänläkare, specialist på sköldkörteln och brinner särskilt för att ge hjälp och stöd till patienter med kroniska besvär.

När du skriver till Kenneth är det viktigt att du beskriver dina symtom noga. Tänk också på att alla brev och mejl inte kan besvaras. Ett urval av frågorna besvaras i tidningen och kan även komma att publiceras på sajten.

Du är helt anonym och det enda som publiceras i samband med din fråga är din signatur.

Klicka här för att skicka din fråga till Kenneth

Du kan även skriva till: “Fråga doktorn”, Hemmets Journal, 205 07 Malmö.

Eller mejla: hj.experter@egmont.se

Skriv “Fråga doktorn” i ämnesraden. Dina frågor behandlas med sekretess.

Scroll to Top