• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Är det skadligt att ta bikarbonat mot min halsbränna?

  Catharina besväras av halsbränna och undrar om bikarbonat är ett säkert hjälpmedel. Hemmets Journals hälsokostexpert Lotta Friberg svarar.

  Är det skadligt att ta bikarbonat mot min halsbränna?

  Jag har sedan en tid tillbaka tagit en halv tesked med bikarbonat utblandat i vatten varje kväll innan läggdags. Detta efter att jag upptäckt att det hjälper mot min halsbränna. Kan det vara skadligt att dricka denna mängd dagligen?

  Catharina

  Hälsokostexperten Lotta Friberg svarar:

  I denna mängd under en period anser jag att det går bra. Bikarbonat är basiskt och kan förbättra kroppens funktion och reglera pH-värdet. Många är idag översyrade, det vill säga att de har för lågt pH-värde. Men jag tror att vi ska titta på någon mer långsiktig åtgärd för att få bukt med ditt problem.

  Du kan fundera på om det är något i din kost som gör att du får halsbränna. Försök att äta mer basisk än syrabildande mat, helst minst 70 procent basisk mat och resten syrabildande. Basisk mat är exempelvis de flesta bär, frukter och grönsaker, men faktiskt också mjölksyrade fermenterade grönsaker som blir basiska i kroppen. Syrabildande mat är exempelvis mejeriprodukter, vitt mjöl, vit pasta och vitt bröd, socker, ris, läsk, kaffe, choklad, fruktjuice och energidrycker.

  Riktigt dåligt för halsbränna är kolsyrade drycker, fet och kryddad mat, såser, alkohol och koffein. Bra vid halsbränna kan vara mogen banan, kiwi, ingefära, gurkmeja och kamomill.

  Ta aloe vera-juice på så fastande mage som möjligt, helst tre gånger per dag. Silicea Mag-Tarm Gel tycker också många fungerar bra vid halsbränna. Hoppas detta kan vara till hjälp för dig! Med vänliga vårhälsningar.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!