Hjälper ginseng eller rosenrot mot deppighet?

Jag har under en längre tid känt mig nedstämd. Det har delvis med privata omständigheter att göra, men nu när vi befinner oss i vinterhalvåret...

Jag har under en längre tid känt mig nedstämd. Det har delvis med privata omständigheter att göra, men nu när vi befinner oss i vinterhalvåret känns allt ännu tyngre. Jag har hört att både kosttillskotten ginseng och rosenrot kan hjälpa mot lättare depressioner. Stämmer det? Vad är skillnaden på preparaten? Vad skulle du rekommendera? Någon nämnde för mig att ginseng kan ge mardrömmar, vet du något om det?

Catharina

 

Hälsokostexperten Lotta Friberg svarar:

Det finns studier på att rosenrot kan hjälpa vid nedstämdhet och vid mild deppighet och den kan vara uppiggande. Rosenroten är snabbverkande. Ginseng däremot är bra om du är väldigt mentalt stressad, den är uppiggande och ökar den mentala prestationsförmågan, men ginseng tar upp till 14 dagar innan du har full effekt av den. Min erfarenhet är att rosenrot skulle kunna hjälpa dig. Börja med att ta en tablett på morgonen och en tablett på eftermiddagen, tills att du tycker att du känner dig bättre, då kan du gå ner till en per dag. Jag rekommenderar också att du tar extra D3-vitamin, helst 100 µg per dag, vilket även kan ge lite extra effekt under den mörka årstid då vi inte kan lagra in detta vitamin från solljus alls. D-vitamin är ytterst svårt att få i sig i tillräckliga mängder genom kosten. Jag har aldrig hört att ginseng skulle ge mardrömmar, men störd sömn kan man i enstaka fall få.

Med önskan om att du känner dig lite piggare snart!

Scroll to Top