Kan man bota hundens dövhet?

Vår bichon frise är en pigg 12-åring men han har på kort tid blivit helt döv. Vi tog honom till veterinären som inte hittade några...

Vår bichon frise är en pigg 12-åring men han har på kort tid blivit helt döv. Vi tog honom till veterinären som inte hittade några vaxproppar eller andra fel på öronen. Finns det verkligen inget man kan göra? Hur kan det gå så snabbt?

Orolig

 

Veterinär Erik Lundberg svarar: Det allra vanligaste är åldersrelaterad dövhet som uppkommer genom att hörselcellerna i innerörat förtvinar parallellt med nervtrådarna som leder hörselsignalen. Det är liknande förändringar som vi själva kan få. Processen har säkert tagit tid även hos hunden – men deras liv rinner snabbare iväg än våra. Lindrig eller måttlig hörselnedsättning hos hunden upptäcks sällan, det är först slutstadiet med grav eller fullständig hörselnedsättning som märks. Det finns inget att göra för att förebygga eller behandla denna typ av dövhet.

I mycket sällsynta fall kan skalltrauma eller tumörer påverka hörselnerverna. Dyker även andra symtom upp kan MRI (Magnetkamera) avslöja en tumör – däremot finns det inte så mycket att göra i så fall. En annan inte helt ovanlig orsak är svårare inflammationer i öronen eller vätskebildning i mellanöronen – men det har ni ju klokt nog uteslutit med veterinärbesök. Det finns även en annan typ av dövhet som tyvärr uppkommer efter veterinärbesök. Olika former av öronrens och medicinska droppar för öronen kan orsaka akut dövhet genom kemisk påverkan. Misstänker man detta ska behandlingen avbrytas och öronen sköljas helt rena från medicinrester. Då brukar hörseln långsamt komma tillbaka.

I ert fall rör det sig med stor sannolikhet om åldersdövhet. Träna gärna in teckenspråk eller andra signaler för att kommunicera lättare med hunden. Tänk också på att koppel kan behövas ute om han inte hör trafiken längre.

Scroll to Top