• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vem ärver min sambo?

  Min sambo och jag har köpt hennes föräldrahem och äger hälften var. Vi har tre gemensamma vuxna barn. Om min sambo avlider vad händer då? Allt bohaget ägs av henne genom arv och presenter, sådant hon hade innan vi blev tillsammans. Ärver barnen eller jag? Kan testamente skrivas?

  Kalle

   

  Jurist Peter Samuelsson svarar: Förstår att ni har varit sambor länge eftersom barnen idag är vuxna. Men som sambo saknar du helt arvsrätt och du har ingen favör på något sätt för att ni har levt ihop alla dessa år. Det enda skyddet, som du har via sambolagens bodelningsregler vid dödsfall, är att du kan begära bodelning av hennes hälft av bostaden som inköpts under er sambotid för ett gemensamt boende och därigenom få hälften av denna hälft. Samma sak gäller bohag och lösöre i hemmet som hon har införskaffat för ett gemensamt begagnande.

  Både du och hon befinner sig därför i en otrygg situation vid ett dödsfall och blir hänvisade en hel del till barnens goda vilja att låta den efterlevande sitta kvar i boet.

  Visserligen kan ni skydda varandra med ett inbördes testamente men trots ett sådant kan barnen fortfarande kräva ut sin laglott, det vill säga halva sitt arv.

  Det allra bästa skyddet ni kan få erbjuder istället det äkta ståndet. Så om ni gifter er får ni ett hundraprocentigt skydd och barnen kan inte kräva den efterlevande på en enda krona utan allt tillfaller denne i arv. Då ärver barnen först när båda föräldrarna har gått bort.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!