• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan enskild egendom omvandlas?

  Jag orkar varken ta hand om sommarstugan eller ta mig dit längre och vill därför föra över den till min son. Min tanke är att den ska vara enskild egendom, men jag har en fundering som jag hoppas du kan ge ett svar på!

  Skulle hans fru kunna övertala honom om att ändra den enskilda egendomen till giftorätt för att därigenom kunna få hälften av denna vid en skilsmässa? Om han säljer den hur blir det med pengarna då?

  Astrid

   

  Jurist Peter Samuelsson svarar: För att man ska kunna omvandla enskild egendom till giftorättsgods krävs att makarna avtalar om detta i ett äktenskapsförord. Men har vi fått en gåva eller ett arv på villkor om enskild egendom går det inte att avtala om detta i ett äktenskapsförord om det inte också i villkoret sägs att detta ska vara möjligt.

  Om din son en dag skulle sälja huset blir pengarna även enskild egendom och skulle han senare för dessa köpa till exempel aktier blir även aktierna enskild egendom. Principen är nämligen den att det som ersätter den ursprungliga enskilda egendom även fortsättningsvis får karaktären av enskild egendom.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!