• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan rödris fungera med min medicinering?

  Jag har högt blodtryck som jag behandlar med Losartan. Jag har också en extremt jobbig tinnitus som jag behandlar med Lerkanidipin, Oxascand och Sertralin. Har på senare tid fått lätt förhöjda kolesterolvärden. Tycker att jag tar tillräckligt med läkemedel och undrar om jag kan ta rödristabletter (Redasin) med ovanstående medicinering?

  Erka

   

  Apotekare Fredrik Hed svarar: Redasin är ett kosttillskott som innehåller rödris, som bildas genom jäsning av svampen Monascus purpureus, som växer på fuktigt vitt ris. Rödris innehåller bland annat den kolesterolsänkande substansen monakolin K, som också kallas lovastatin.

  Det finns inga studier som visar hur det interagerar (krockar) med andra läkemedel. Trots det ska det troligen gå bra att ta det.

  Det finns några små och korta studier som visar att rödris kan sänka kolesterolnivåerna, men det finns inga jämförande studier med vanliga läkemedel som har visat att rödris minskar risken för allvarliga komplikationer som stroke och hjärtinfarkt.

  Om du har ett kolesterol som är förhöjt bör du få det undersökt av en läkare för säkerhets skull, och få dennes åsikt om eventuell medicinering. Om läkaren bedömer att det måste medicineras finns det många bra och säkra läkemedel att välja.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!