• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Behöver jag gå på kontroll hos gynekologen?

  Förr i tiden gick man alltid på gynekologisk kontroll en gång om året, men nu har jag inte varit på många år! Jag fick livmoder och äggstockar bortopererade i unga år, jag var inte mer än 33 år. Man trodde jag drabbats av cancer för jag hade en stor cysta på äggstocken, men den visade sig till all lycka vara godartad. Som tur var hade jag redan dessförinnan hunnit få fyra barn.

  Jag drabbades av mycket besvärliga svettningar och tog östrogener i många år, slutade nog inte förrän för tio år sedan och i och med det så blev det heller inga fler kontakter med min gynekolog.

  Nu är jag 75 år. Har inga besvär från underlivet. Får ibland lite torra slemhinnor och då smörjer jag mig med Ovesterinkräm som man kan köpa på Apoteket. Behöver jag gå på någon gynekologisk kontroll?

  Asta

   

  Gynekolog Kristina Billberg svarar: Nej, du behöver inte gå på någon rutinmässig kontroll. Det är bara om du får besvär som du behöver beställa tid hos din gynekolog igen. De problem som du skulle kunna drabbas av även om du fått livmoder och äggstockar bortopererade är framförallt framfall av slidväggarna. Du kan naturligtvis också få besvär från vulva som skav, klåda eller sår.

  Om du använder mycket Ovesterinkräm eller någon annan form av lokal östrogenbehandling kan det bli billigare att få det utskrivet på recept än att köpa det själv på Apoteket men det kan du prata med din husläkare om!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!