• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vågar jag genomföra en gastroskopi?

  Jag är en 75-årig kvinna som i många år haft en känslig mage. Försöker sköta min hälsa, men det går inte över. Nu undrar jag om det finns någon röntgen utan att någon kameraslang måste föras ner i magsäcken. Tacksam för svar.

  Kerstin

    

  Doktor Lennart Skoog svarar: Den bästa metoden att avgöra vad som är fel i din magsäck är att göra en gastroskopi, det vill säga titta ner i matstrupe, magsäck och tolvfingertarm med en fiberoptisk kamera. Då kan man vid behov även ta små provbitar av slemhinnan som kan analyseras i mikroskop samt ta prov på om du har magsårsbakterien Helicobacter.

  Jag förstår på din fråga att du inte känner dig bekväm att vara med om denna typ av undersökning, kanske har du oro för att det ska vara en obehaglig upplevelse. Prata med din läkare på vårdcentralen om att istället få en remiss för gastroskopi i narkos/sövning. Då sover du kortvarigt under själva undersökningen som tar några minuter och vaknar upp då det hela är över.

  Det brukar aldrig vara några problem att få remiss för detta när det är befogat att göra undersökningen och om man har stark oro för själva gastroskopin.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!