• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Är det farligt med vitlök?

  Undrar om det finns någon risk med vitlökskapslar? Har mycket förkylningar särskilt under vintern och min homeopat tycker att jag ska ta vitlökskapslar varje dag. Jag läste på informationen som följde med kapslarna att man ska prata med sin läkare innan man tar dem. Jag har behandling för högt blodtryck och mina blodfetter (Losartad/Hydroklortiazid 50/12,5, Simvastatin 20 mg och Trombyl 75 mg varje dag).

  Visby, 49

   

  Doktor Lennart Skoog svarar

  Tack för din fråga som jag tycker är viktig att besvara då det säkert många läsare använder vitlökskapslar av och till för att lindra till exempel förkylningsbesvär.

  Vitlök har som biverkan att det påverkar blodets levringsförmåga och jag ser därför att det kan finnas en ökad risk att få blödningar från slemhinnor eller om du får ett sår eftersom du tar medicinen Trombyl 75 mg. Detta gäller även för andra mediciner som påverkar blodlevringen, till exempel Plavix eller Waran.

  Vitlökskapslar kan även påverka mediciner mot högt blodtryck och höga blodfetter. Du har också läkemedel mot detta och det är därför viktigt att diskutera användande av vitlökskapslar med din läkare. Om din läkare är osäker hur vitlökskapslar påverkar läkemedel går det bra att kontakta läkemedelsverket för att få mer information.

  Jag vill också varna för att äta vitlökskapslar om man är gravid för det medför en ökad risk för missfall!

  Till sist vill jag påpeka att det inte farligt för någon att använda vitlök i matlagningen då dessa mängder är så mycket mindre än vad som behövs för att påverka medicinernas verkan i kroppen. Hoppas att du fått svar på din fråga och ta gärna med mitt svar till din läkare som stöd.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!