De tjafsar sönder vår semester!

I sommar kommer vi som alla andra somrar tillbringa på vår “släktgård” i Dalarna. Jag tycker mycket om min yngre bror, hans fru och deras...

I sommar kommer vi som alla andra somrar tillbringa på vår “släktgård” i Dalarna. Jag tycker mycket om min yngre bror, hans fru och deras barn – var och en för sig – men tillsammans är de ganska påfrestande. Båda föräldrarna skäller mycket på barnen och uppfostrar dem inför alla andra.

Barnen tjafsar oupphörligen och ger varandra tjuvnyp. Även de vuxna har en otrevlig ton sinsemellan. Så här är det förstås inte hela tiden, men tillräckligt ofta för att det ska förstöra en del av stämningen för oss andra. Tror du att jag kan påverka dem på något sätt i en positiv riktning?

Utmattad syster

Relationsexperten Ingemar svarar:

Jag tror att det finns många som delar ert problem. Det är förstås trevligt att tillsammans få ärva “släkt-gården”, men hur vistelsen där sedan ska se ut är inte självklar.  En del väljer därför att sälja, medan andra behåller arvet gemensamt och då krävs nog någon form av regelbok – ren improvisation, år efter år, kan bli komplicerat.

Hur mycket man än tycker om andra människor kan det bli för mycket av dem, precis som du skriver. Bo ihop med “främlingar” är ofta slitsamt, toleransen lägre och önskan om att “få vara i fred” kan bli stark efter ett tag.

Som alltid gäller ju att man kan inte förändra andra, bara sig själv och så även i ditt fall. Du ska inte räkna med att din bror med familj kommer att bli på något annat sätt – det är så här de är.
Som jag förstår det är det du som har problem med din brors familj och inte vice versa? Då ligger också lösningen hos dig, hur du än kommer fram till den.

Kanske skulle det vara en framkomlig väg att du ställer dig “mirakelfrågan”? Tänk dig att du vaknar en morgon och alla bekymmer runt släktgården är borta, som ett mirakel. Hur ser er vistelse på sommarnöjet ut då?

Kanske är det väldigt små förändringar som ska till för att era gemensamma semestrar ska fungera bättre. Kanske behöver ni inte vara där samtidigt fullt så länge? Kanske kan ni göra några små utflykter på egen hand? Ja, du får fundera. Till slut, var försiktig med kritiken av din bror och hans familj, det är lätt att plötsligt ha sagt saker som aldrig borde ha sagts och då kan det vara svårt att backa. Det skulle kunna äventyra er relation också utanför semestertider. Även deras barn växer upp och saker förändras.

Scroll to Top