• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Mina naglar spricker jämt!

  Finns det verkligen inget att göra mot mina sköra naglar? De spricker jämnt och ständigt. På vårdcentralen rekommenderar de diskhandskar och någon hudkräm som säljs på apoteket. Men jag har inte märkt någon effekt. Händerna har blivit mjuka av krämen men naglarna är lika fnasiga.

  Doktor Lennart Skoog svarar:

  Jag hoppas att jag kan hjälpa dig med mina tips jag gett tidigare i denna spalt, men som tål att upprepas.

  Den absolut vanligaste orsaken till att nageln spricker är uttorkning. Nageln behöver binda mycket vatten för att inte bli torr och spricka. Olika kemikalier som vi använder i till exempel hushållsarbete har en uttorkande effekt på naglarna och vårdcentralens tips om att använda hushållshandskar då man diskar eller städar är mycket bra. Även olika former av nagelpolish och aceton har samma uttorkande effekt.

  Det går att öka fuktigheten i nageln genom att härda nageln med olja. Enklast och billigast är det att köpa mandelolja och paraffinolja på apoteket. Blanda lika mycket av de båda oljorna och doppar dina fingrar i detta 10 minuter per dag varje dag under en vecka och upprepa denna veckobehandling 1-2 gånger per månad.

  Det sägs att även omega 3-fettsyra är bra för naglarnas hårdhet . Omega 3-fettsyra finns i till exempel valnötter, rapsolja, linfröolja, kiwi, gröna bladväxter och framför allt i fet fisk som makrill, sill och lax. Det finns även som kosttillskott.

  Om inte detta hjälper kan man behöva utreda så inte torra naglar beror på sjukdom. Det kan röra sig om nagelsvamp, brist på vitaminer framför allt A-vitamin, järnbrist eller för låg ämnesomsättning. Det kan uteslutas genom enkel provtagning på din vårdcentral.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!