• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vem ärver min gudmor?

  När min gudmor avled på hemmet hade föreståndaren tagit hand om hennes testamente och sa att jag skulle ärva allt efter det att vissa föremål hade delats ut till vänner. Men när vi sedan gick igenom hennes tillhörigheter hitta vi i "Min sista önskan" ett testamente såsom ett tillägg till det andra testamentet där det stod att Rädda barnen skulle ärva 200 000 kronor. Båda testamentena var undertecknade och bevittnade av samma testamentsvittnen.

  Till saken hör nu att det inte finns så mycket pengar och jag undrar därför hur boet skall fördelas när allt har betalats?

  Ställd

  Jurist Peter Samuelsson svarar:

  Vi har här att göra med så kallade sak- och penninglegat samt ett universellt förordnande om övrig kvarlåtenskap. Principen är då att det är saklegaten (föremålen till vännerna) som i första hand ska delas ut. Därefter är det penninglegatet till Röda korset och först på tredje plats kommer det universella förordnandet till din förmån in i bilden. Men vad jag förstår finns det inte tillräckligt i boet för att du efter att sak- och penninglegaten har utdelats ska få något efter din gudmor.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!