Måste min kusin närvara?

Min morbror avled för en månad sedan och jag och min kusin var de enda släktingarna han hade och skulle därför enligt lag egentligen ha...

Min morbror avled för en månad sedan och jag och min kusin var de enda släktingarna han hade och skulle därför enligt lag egentligen ha ärvt honom tillsammans om det nu inte hade funnits ett testamente till min förmån. Att jag skulle ärva honom var kristallklart för min kusin eftersom min morbror lät honom skriftligen godkänna sitt testamente redan när han skrev det.

Trots detta kräver han nu att han ska få närvara vid bouppteckningen. Skulle själv vilja undvika detta eftersom det bara känns som han vill trassla! Måste jag verkligen kalla honom?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Huvudregeln är att samtliga enligt lag arvsberättigade släktingar måste kallas till bouppteckningen. Dessa behöver inte vara närvarande personligen utan kan låta sig representeras av någon annan person via en fullmakt.

Men i det här fallet, där din kusin redan under din morbrors livstid har godkänt testamentet, måste man se det som om han har förklarat sig avstå från att kunna klandra testamentet och därför inte heller behöver kallas till bouppteckningen. I bouppteckningen måste det då antecknas att din kusin inte hade kallats på grund av att testamentet hade vunnit laga kraft.

Scroll to Top