• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan Molkosan vara skadligt?

  Jag undrar om jag kan dricka Molkosan varje dag i flera år? Kan det vara skadligt? Jag tar Femanor (östrogen) och Behepan B12. Har fått diagnosen polyneuropati i fötterna.

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Molkosan är en vassledryck som framställs av mjölksyrad och koncentrerad ostvassla, och jag har svårt att se att det skulle vara skadligt för kroppen.

  När du dricker Molkosan tillför du mjölksyra till mag-tarmkanalen. Då verkar det som ett prebiotikum, ett ämne som hjälper de naturliga tarmbakterierna att växa till. Det brukar betyda att det blir svårare för skadliga bakterier att växa i mag-tarmkanalen och man mår bättre. Det påstås också vara bra vid magkatarr, halsbränna och även när vi har svårt att smälta maten, vilket kan orsaka gasbildning, lös mage och förstoppning.

  Femanor används för att lindra symtom under och efter övergångsåldern, samt för att förebygga benskörhet. Behepan B12 är vitamin B12, och ges vid blodbrist eller brist på detta vitamin.

  Polyneuropati är en sjukdom i flera av kroppens nerver. Den börjar oftast i nerverna som finns i benen, och leder till att man gradvis får sämre känsel i fötterna och svårare att gå. Den kan också göra ont i fötterna och andra drabbade kroppsdelar.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!