• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Visst är det farligt att kittlas?

  Det hävdar jag då jag tror det kan hämma språkutvecklingen hos ett litet barn som i det här fallet är 1,5 år. Hon är i övrigt pigg och alert. Glad och jazzar i takt då hon hör musik. Så hörseln är det inte fel på. Men språket tycker jag halkar efter. Hon visar i stället tydligt med gester det hon vill säga. Mina nära och kära vill inte lyssna på mina synpunkter och säger att det  bara är gammalt skrock.

  Doktor Lennart Skoog svarar:

  Det finns inget samband mellan kittling av barn och hämmad språkutveckling. Det finns också en felaktig tro att kittling och stamning skulle hänga ihop.

  Kittling ger en form av stressreaktion i kroppen och det är först då barn börjar bli lite mera sociala, från 8-10 månaders ålder som de kan uppleva en njutning kopplad till kittlingen. Mindre barn drabbas nog mera av en stressreaktion, som inte är njutbar.

  Oavsett ålder är det enligt min mening helt olämpligt att kittla någon, barn eller vuxen, som inte kan försvara sig eller fly iväg. En patient har berättat att han i lek som barn blev fastbunden och kittlad av en lite äldre grannpojke. Det var för honom en fruktansvärd upplevelse som han fortfarande som pensionär inte kommit över helt.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!