Ska vi ändra i lagfarten på vårt hus?

Vi är ett pensionärspar som kommit att fundera på om vi ska behöva ändra i lagfarten på vårt hus. Vi gifte oss 1968 och köpte...

Vi är ett pensionärspar som kommit att fundera på om vi ska behöva ändra i lagfarten på vårt hus. Vi gifte oss 1968 och köpte vårt hus 1970. Lagfarten på vårt hus står enbart på maken och vi har enbart gemensamma barn.

Är det skillnad på konsekvenserna om lagfarten står på båda eller om den endast står på maken? Vad händer om maken avlider först eller om det blir skilsmässa? Kan något av barnen vid makens dödsfall hävda sin rätt till huset?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Detta att det ofta i äldre äktenskap är mannen som står ensam på lagfarten var inte helt ovanligt. Dagens ungdomar däremot är noga med att de delar på lagfarten i de fall de också gemensamt bidrar ekonomiskt vid inköpet.

I din situation, där ni enbart har gemensamma barn, har det ur arvsynpunkt ingen betydelse att han står såsom ensam ägare till huset eftersom du enligt lag ärver allt före era barn, vilka istället ärver er först den dag också du dör.

Inte heller skulle det få någon betydelse ur ekonomisk synpunkt om ni på ålderns höst skulle välja att skilja er, då ni vid bodelningen skulle få giftorättsanspråk i varandras egendom.

Detta att din make är ensam lagfaren ägare innebär inte att de gemensamma barnen kan hävda någon rätt till huset av den enkla anledningen att du enligt lag ärver för dem.

Däremot kan det finnas andra anledningar, som till exempel om din make skulle bli svårt sjuk och därför inte i stånd att ta hand om sig själv längre. Då kan detta faktum att han står ensam på lagfarten få stora ekonomiska konsekvenser för dig.

Scroll to Top