• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad orsakade glaskroppsavlossningen?

  I flera år har jag haft glaskroppsavlossning i mina ögon. Det blir ett skimmer i ögonen på mellan 15 och 30 minuter då jag inte kan läsa eftersom texten flyttar på sig. Jag var på en undersökning och fick beskedet att det inte går att göra något åt det. Hade inte haft problem på två år. Köpte Blueberry och ögonvitamin. Efter fem dagar fick jag två glaskroppsavlossningar med 30 minuters mellanrum. Kan det vara Blueberry och ögonvitamin som orsakade glaskroppsavlossningen?

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Ögat består till stor del av en genomskinlig geléklump, glaskroppen. När man blir äldre förändras glaskroppen så att den blir mindre elastisk. Då tappar den sin spänst och blir mer vattnig. Ibland lossnar glaskroppen från näthinnan, så kallad glaskroppsavlossning. Det är vanligt men sällan allvarligt.

   Ofta kommer det plötsligt och börjar med att man ser ljusblixtar i ytterkanten av synfältet. Man kan också se rörliga punkter, streck eller en större ringformad grumling. Efter några månader brukar de flesta av dessa synfenomen ha försvunnit.

   Glaskroppsavlossning är en del av det naturliga åldrandet och det finns inget som talar för att de preparaten du tog vid det tillfället har något att göra med glaskroppsavlossningen.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!