• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Nu vill jag att mina syskonbarn ska få ärva!

  Under många år umgicks jag och min hustru enbart med hennes släktsida eftersom mina syskon och syskonbarn inte visade något större intresse. Därför tyckte vi att det kändes fel att min släktsida skulle vara med och dela på arvet efter oss och skrev därför ett testamente till enbart min hustrus släktsidas förmån.

   Nu efter det att min hustru avled för några år sedan har kontakterna med hennes släktsida minskat och istället har kontakten med min syster och hennes barn återupptagits vilket har glatt mig.

   Nu till mitt bekymmer. I dagsläget känns det väldigt orättvist att min syster eller hennes barn inte ska få ärva något den dag jag dör och därför undrar jag om jag är bunden till det min hustru och jag skrev i vårt testamente? Känner mig nämligen som en skurk när jag tänker på den dagen min syster och hennes barn vid min död får veta att de inte får ärva något från mig.

  Jurist Peter Samuelsson svarar:

  Nej, du är absolut inte bunden till det du skrev i ert inbördes testamente utan kan när som helst upphäva ditt förordnande. För att återkalla ditt förordnande i testamentet måste du antingen makulera testamentet eller på annat sätt otvetydigt ge till känna att ditt förordnande inte längre ska gälla eller att du genom att skriva ett nytt testamente upphäver detta. Det tydligaste i mitt tycke är att du väljer alternativet att låta upprätta ett nytt testamente, där du utrycker dina nya önskemål.

   Men observera att du enbart med ett nytt testamente kan styra över den andelen av boet som anses utgöra ett arv från dig och inte över andelen som utgör ett arv från din hustru.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!