• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan jag ta Helaflex mot mina smärtor?

  Jag är en 85-årig tant som har värk i ryggen och benen, och har svårt att gå. Jag har ätit glukosamin och nypon, flera kurer av varje, men inget hjälper. Nu undrar jag om jag kan ta Helaflex? Jag har bara en njure kvar och tar enalapril och felodipin för högt blodtryck.

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Helaflex är ett traditionellt växtbaserat receptfritt läkemedel som används för att lindra smärta och stelhet vid lätt ledförslitning (artros). Det innehåller extrakt från roten av Harpagophytum procumbens, eller djävulsklo, som den kallas.

   Det är mycket möjligt att dina smärtor beror på artros. Däremot bör du vara försiktig med Helaflex och Djävulsklo vid hjärt-kärlsjukdom. Eftersom du behandlas för högt blodtryck och bara har en njure kvar rekommenderar jag inte att du använder Helaflex.

   Glukosamin är inte heller ett bra alternativ eftersom det inte finns några studier på människa som har visat någon effekt.

   Det som annars brukar rekommenderas vid artros är smärtstillande receptfria läkemedel, samt anpassad fysisk träning för att stärka muskler som kan avlasta de sjuka partierna.

   Om du inte varit hos en läkare föreslår jag att du söker kontakt för att utreda vad dina besvär beror på.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!