• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Den svidande tungan förstör mitt liv

  Jag är 68 år och har haft stora problem med min tunga, som bränner och svider. Jag har en beläggning på tungan och även i gommen. Har också en cysta på tungan som är 1,5 gånger 0,5 cm. När man tog ett prov fick jag beskedet att det var jästsvamp.

   Jag har varit hos fem olika läkare, fått utskrivet Mycostatin 100 000 IU/ml. Har tagit sex flaskor utan hjälp. Fick utskrivet Flukonazol 50 mg som inte hjälpte. Fick en remiss till öron-näsa-halskliniken, där läkaren skrev ut en pasta att stryka på tungan som heter klobetasolpropionat APL 0,025 procent. Jag tycker det hjälper för stunden men problemet går inte över. Har märkt att när jag äter frukt med mycket syra eller tar lite vin så blir det mycket sämre. Kan man vara allergisk mot syra?

   Hur kan jag få hjälp? Det förstör hela mitt liv. Är jag den enda i hela världen som råkat ut för detta? Har haft detta i ett år nu.

  Doktor Lennart Skoog svarar:

  Jag förstår att munsvedan är väldigt besvärlig för dig och du är inte ensam om att ha detta problem. Det är dock hög tid att du får detta utrett ordentligt.

   Vad var det för prov som läkaren tog i munnen? Jag antar det var öron-näsa-halsläkaren. Jag tycker att det skulle vara värdefullt att ta ett vävnadsprov, det vill säga en biopsi, från slemhinnan och få det undersökt i mikroskop av en patologläkare. Då är det lättare att bestämma hur utredningen ska drivas vidare.

   Har du varit hos tandläkaren och vad är i så fall dennes åsikt? Olika tandåkommor kan nämligen ge besvär från munslemhinnan men också en del kemiska ämnen som vi får i oss. Exempel på detta är bakteriedödande ämnen, till exempel triclosan, som finns i många tandkrämer. Förutom att det kan störa den normala bakteriekulturen i munnen, och därigenom hos känsliga personer bidra till ökad risk för svamp i slemhinnorna, så kan det också ge sveda. Läs noga på tandkrämsförpackningar och välj tandkräm utan denna ingrediens. På apoteket finns kunnig personal som kan ge dig råd om lämplig tandkräm.

   Även överdrivet bruk av olika munsköljmedel, som ofta innehåller både alkohol och bakteriedödande ämnen, kan ge risk för samma biverkning. Om inte din tandläkare kan hjälpa dig kan du be denne om en remiss till en oralkirurg. De brukar bedöma och behandla patienter som har besvärliga symptom från munslemhinnor.

   Pastan som du fick av öron-näsa-halsläkaren är en specialvariant av kortison och eftersom du tycker det tillfälligt känns bättre efter att du tagit denna misstänker jag att det finns någon form av inflammation i slemhinnan som man måste försöka hitta orsaken till. Det som styrker denna misstanke är att de läkemedel mot svamp, Mycostatin och Flukonazol, som du har fått inte har hjälpt.

   Prata med din tandläkare igen och be din öron-näsa-hals-läkare ta ett vävnadsprov från tungan! Därefter borde det gå att ringa in vad dina besvär beror på. Som du har det nu ska du inte behöva ha det.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!