Hur ska vi göra för att slippa må så dåligt?

Jag är 36 år och nu har min 15-åriga dotter flyttat hem till mig och min sambo. Jag har inte varit mamma åt henne förut....

Jag är 36 år och nu har min 15-åriga dotter flyttat hem till mig och min sambo. Jag har inte varit mamma åt henne förut. Olika omständigheter har gjort att hon alltid bott hos pappan. Jag har dåligt samvete för henne.

 

Jag har en 9-åring hemmaboende också. Min dotter mår dåligt och behöver hjälp. Hon vill inte bo med pappan och hans nya fru. Skolarbetet fungerar inte. Jag mår också dåligt eftersom hon ser till att trycka på rätt knappar för att öka mitt dåliga samvete. Hur ska jag göra för att reda ut allt, så att jag och hon ska slippa må så dåligt.

 

Psykolog Liv Svirsky svarar:

Det låter som om du och din dotter har en historia där ni båda har varit med om saker som varit tuffa och att ni är lite ovana vid att bo tillsammans som just mamma och dotter.

 

Nu skriver du att ni båda befinner er i en situation som är jobbig och där ingen av er mår bra. Utifrån det och er historia skulle jag rekommendera att ni söker professionell hjälp. Där kan ni få stöd för att prata med varandra på ett bra sätt och få hjälp med att se vilka förändringar ni kan göra för att ni ska må bättre och för att er relation ska fungera bättre.

 

Ni kan få tillfälle att prata både om hur ni har det idag och om saker som varit. Din dotters pappa, liksom din sambo, kan också vara en del i det arbetet om det visar sig önskvärt.

 

För att få den här hjälpen kan ni till exempel vända er till BUP där ni bor eller söka en privat psykolog. Det kan också vara en god idé att tala med din dotters lärare för att se på vilket sätt skolan kan hjälpa er så att din dotters skolarbete ska fungera bättre.

 

Om du känner att du behöver eget stöd för att du ska må bra och orka hantera situationen på ett bra sätt kan du kontakta vuxenpsykiatrin där du bor.

Scroll to Top