• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • När kan vi leva öppet tillsammans?

  Jag har ett förhållande med en man som liksom jag har två barn från ett tidigare förhållande. Enda problemet vi har är att jag aldrig får träffa hans barn, eftersom att hans exfru inte kommer att låta honom träffa barnen om hon får reda på att han och jag är tillsammans. Hon har själv en ny man sedan några år tillbaka, men så fort min partner hittar någon ny gör hon allt för att inte barnen ska vilja åka till honom varannan helg.

   

  Själv har jag en jättebra relation med min före detta sambo och vi kan alla umgås som vänner. Jag tycker att detta börjar bli väldigt jobbigt nu, eftersom vi aldrig kan planera något tillsammans med hans barn och mina tillsammans.

   

  Nu under sommarsemestern hade det passat jättebra om vi tillsammans hade kunnat hyra ett hus en eller ett par veckor dit vi kunde fara iväg allihop. Både hans och mina barn är i samma ålder, så det skulle vara så kul om de kunde träffas och umgås. Som det är nu måste jag vara "hemlig" för hans barn, så att de inte "avslöjar" något för mamman.

   

  Vad ska vi göra? Han har haft ett tidigare förhållande med en tjej som till slut gav upp. Det vill jag inte göra. Men jag orkar inte ha det så här i längden.

   

  Psykolog Liv Svirsky svarar:

  Utifrån ditt brev låter det som om din partner och mamman till hans barn har en komplicerad relation som även påverkar dig och er i er nuvarande relation. Trots att även du blir påverkad ligger problemet mellan dem och det är därmed något som din partner måste ta tag i och försöka lösa.

   

  Det kan kännas frustrerande att inte kunna göra mer, i synnerhet när du blir så påverkad och när du vet att det går att ha en bra relation till en före detta partner. Samtidigt är det oftast just så det är, det är helt enkelt väldigt svårt att lösa andra människors problem.

   

  Tror du att din partner är rädd för att ta upp det här med sina barns mamma och därmed riskera att inte få träffa barnen? I så fall kanske du ska höra med honom vilken hjälp och vilket stöd han behöver för att lösa situationen med henne. Det finns ju flera olika alternativ, allt ifrån att de tillsammans går i parterapi, familjerådgivning eller samarbetssamtal till att han själv söker hjälp för att jobba med hur han bäst ska kommunicera med sin före detta partner och hantera problemen med henne, men också hur han kan göra för att dessa problem i mindre utsträckning ska påverka hans relation till sina barn och till dig.

   

  Det du kan göra, som är nog så viktigt, är att fokusera på din relation till din partner och på hur ni behöver ha det för att det ska fungera bra för er och för dig. Har du betonat för honom hur viktigt du tycker att det är att ni kan planera saker tillsammans med barnen? Vet han hur allvarligt du ser på situationen? Om inte, kan du tala om det för honom

   

  Kanske måste du vara väldigt tydlig och stå fast vid dina önskningar för att han verkligen ska inse hur angeläget det här är för dig. Hur långt du är beredd att gå är upp till dig och bara du vet var dina gränser går.

   

  Du skriver att hans tidigare tjej gav upp men att du inte vill göra det. Om du upplever situationen som mycket betungande kanske även du skulle må bra av att gå och prata med någon för att få stöd. På så sätt kanske du får mer kraft att orka kämpa för att situationen ska få en bra lösning.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!