Vem ska betala barnens resor till pappa?

Jag undrar hur jag ska göra med resorna till och från mina barns pappa, som har flyttat tio mil från oss. Vi bråkar om vem...

Jag undrar hur jag ska göra med resorna till och från mina barns pappa, som har flyttat tio mil från oss. Vi bråkar om vem som ska betala vad. Jag vill att barnen ska åka till sin pappa men jag vet inte om jag har ekonomi till att klara det. Han har bil men det har inte jag, utan vi får åka buss eller tåg och det kostar mer.

Psykolog Liv Svirsky svarar:

Då jag inte vet hur ni försökt lösa det här problemet måste mitt första råd bli att ni föräldrar försöker prata med varandra för att se om ni kan nå en lösning som blir bra för er, men framför allt för era barn. Det låter som att ni båda är ense om vikten av att era barn får träffa er båda, vilket naturligtvis är mycket bra. Om er gemensamma önskan om barnens bästa är i fokus under samtalet kan det hjälpa er.

En sak som kan vara viktig att tänka på när man försöker hitta den sortens lösningar är, att en kompromiss verkligen handlar om att mötas på halva vägen. Att båda ger efter lite på sina krav och önskemål, och att båda får några av sina krav och önskemål uppfyllda.

En annan sak man kan tänka på när man har den här sortens samtal är att använda sig av det som brukar kallas jag-budskap. Det betyder att man säger hur man själv tänker (“jag har inte råd att betala alla barnens resor men jag tycker det är viktigt att ni träffas”) snarare än att tala om vad den andre ska göra eller gör för fel (“du måste hämta och lämna barnen”).

Om båda försöker att använda sig av jag-budskap brukar det underlätta samtalet och det blir lättare att lyssna på varandra utan att någon behöver känna sig anklagad eller attackerad. Även detta ökar chansen för att ni ska komma fram till en bra lösning på situationen, en lösning som båda känner fungerar.

Om du inte tror att ni klarar av att prata med varandra på egen hand kanske ni kan ta hjälp? Finns det någon vän som ni båda har förtroende för som skulle kunna hjälpa er att medla ett samtal? I annat fall kan ni vända er till familjerådgivningen eller familjerätten där ni bor för att höra hur de kan hjälpa er.

 

Scroll to Top