• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur ska jag hantera min mans humörväxlingar?

  Min man är som olika två människor. Ena stunden glad och pratsam, fem minuter senare är han arg. Han skriker och slänger saker utan synbarlig orsak. När vi samlas allihop för att äta middag kan han plötsligt få ett utbrott. Efter att hävt ut sig allt så går han oftast och lägger sig. Inte så kul för oss andra att sitta och äta sedan. Dagen efter kan han vara helt normal eller jättesur.

  Vad ska jag göra? Vi vet inte varför han växlar humör så fort. Nu orkar jag inte mer. Min man är 48 och jag 47 år. Vi har varit ett par i 30 år och har två nästan vuxna söner.

  Psykolog Liv Svirsky svarar:

  Det du beskriver låter som en jobbig situation för både dig och dina söner. Det är svårt för mig att ge några entydiga råd men en del frågor väcks som du kanske kan fundera över. Dels undrar jag hur länge de problem som du beskriver med din make har pågått? Om det är något som debuterat nyligen, har du någon aning om vad som föregick det? Har din man varit stressad? Har saker i hans liv, till exempel rörande hans arbete förändrats? Har det funnits andra konflikter i familjen eller i andra relationer som kan ha påverkat din man? Har han någon sjukdom eller använder han mediciner som han inte tagit tidigare?


  Mitt första råd är att tala med din man om det som händer. Vad säger han själv om sina utbrott när de lagt sig? Tycker han att hans reaktion var rimlig eller är han själv bekymrad över hur hans humör svänger? I så fall kanske han själv eller ni två tillsammans kan söka hjälp för de här humörsvängningarna?


  Jag skulle föreslå att ni börjar med att söka er husläkare. Då kan ni berätta mer utförligt om när det hela startade, vad som kan utlösa humörsvängningarna och vilka uttryck de tar sig. Husläkaren bör utifrån det kunna hjälpa er att sortera lite mer bland de eventuella orsaker som kan ligga bakom problemen och ge er råd om hur ni kan gå vidare, både för att förstå mer och för att få hjälp att hantera problemet.


  Om din man inte kan tänka sig att själv söka hjälp, så kan du själv vända dig till husläkaren i samma syfte, nämligen att få beskriva situationen detaljerat och utifrån det samtalet få råd om hur du ska gå vidare.

   

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!