• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad gör jag åt torr och sprucken hud?

  Jag är en kille på 25 år som har ett stort problem med min torra hud på hela kroppen, som spricker i stora flak. Jag har haft det så länge jag kan minnas, men det har blivit mycket värre under de senaste två åren. Värst blir det när det är kallt ute. Huden spricker och när jag tar av mig kläderna blir det ett moln av torrt huddamm omkring mig.

  Det kliar inte, är inte rött och jag har provat många olika krämer och lotioner på recept och från Apoteket men ingenting verkar hjälpa. Det fjällar precis lika mycket. Finns det någon hjälp som fungerar?
  Doktor Lennart Skoog svarar:
  Du säger att du har haft detta sedan du var liten och att huden varken kliar eller är röd eller irriterad, utan bara torr och spricker i stora flak. Du skriver också att inga vanliga preparat mot torr hud hjälper.

  Jag misstänker att du kan ha en lindrig variant av en sjukdom som heter ichtyos (i folkmun kallad fiskfjällssjuka). Man räknar med att en av 300 personer har detta. Det är viktigt att du får kontakt med en hudläkare som kan ställa rätt diagnos och därmed ge mer riktade och bättre råd hur din hud kan behandlas.

  Ichtyos är en ärftlig hudsjukdom av olika svårighetsgrad, som beror på att hudens hornlager inte fungerar som det ska och inte kan lagra tillräckligt med vätska. Huden blir då inte normalt mjuk och smidig, utan spricker och faller av. Hornlagret som sitter ytterst på huden som en skyddande yta stöts då inte av som det ska utan blir tjockt, torrt och spricker lätt.

  Ichtyos finns oftast från det att man föds och kan bli svårare i tonåren. Sedan brukar besvären minska, men sällan försvinna helt.

  Det viktigaste är att varje dag använda krämer som binder rikligt med fukt till huden. Det framgår inte vilka krämer du har använt och om du gör det dagligen. Krämerna som jag avser innehåller ämnena karbamid eller propylenglykol (bland annat Propyless, Canoderm, Caress, Fenuril). Det kan svida i hudsprickorna när man smörjer, men det går snabbt över. Du kan få dessa krämer på recept hos din läkare.

  Man ska inte riva på huden, för det kan sätta igång en ännu kraftigare nybildning av hudflagor. Det är bättre att gnugga med något lite mjukare, till exempel en frottéhandduk. Oftast blir huden bättre på sommaren av solljuset.

  I svårare fall kan medicin som innehåller A-vitamin skrivas ut av hudläkarspecialist. Eftersom de kan ge biverkningar brukar man inte använda dessa förrän man prövat om det räcker med regelbunden användning av krämer.

  Jag hade en gång en patient med liknande besvär. Han började jogga regelbundet och då försvann det mesta av besvären. Min teori är att den förbättrade blodcirkulationen i huden verkar ha hjälp honom.

  Din vårdcentralsläkare kan ordna remiss till hudläkare om du inte redan har varit hos en sådan.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!