• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur botas tennisarmbåge?

  Jag har en tennisarmbåge sedan fyra månader, som gör jätteont. Har fått en kortisonspruta i armbågen som hjälpte lite men smärtan har kommit tillbaka. Läkaren säger att det kan vara skadligt att ta en kortisonspruta till, men jag vill verkligen ha en för den gjorde så att jag i varje fall kunde klara av att leva ganska normalt trots smärtan.
   
  Just nu arbetar jag halvtid på ett sjukhem och det funkar ganska bra. Jag undrar förstås hur länge jag ska ha ont och om det finns något annat jag kan göra för att bli bra?
  Doktor Lennart Skoog svarar:
  Jag förstår att din tennisarmbåge är mycket besvärlig, eftersom det gör ont och ger minskad kraft i armen, men jag kan lugna dig med att det alltid brukar gå över oavsett vilken behandling man väljer!
   
  Orsaken till tennisarmbåge är vanligen alltför många ensidiga rörelser där man antingen vrider på handen eller håller handleden mycket uppåtböjd. Särskilt vanligt är det vid datorarbete, olika racketsporter (därav namnet tennisarmbåge), handarbete eller arbete med verktyg.
   
  Det är viktigt att du funderar igenom vad som kan ha utlöst det hela hos dig och sedan försöka undvika dessa rörelser. Tennisarmbåge ger en smärta på armbågsbenet vid utsidan av armbågsleden. Det brukar göra ont då man gör en rörelse där handen böjs uppåt i handleden, till exempel då man hälsar, gör skruvrörelser med handen eller lyfter något tungt.
   
  I tidiga fall räcker det oftast med tillfällig vila eller avlastning av den drabbade armen. Man kan ge symtomlindring med inflammationsdämpande medicin såsom Ipren eller Voltaren T som kan köpas receptfritt. Båda dessa finns också som gel som man kan smörja över det ömmande området. Om inte detta räcker finns starkare inflammationsdämpande medicin på recept. Prata i så fall med din läkare om detta.
   
  Något man säkert vet hjälper att läka tennisarmbågen är sjukgymnastik. Har du inte redan fått en remiss till sjukgymnastik ska du be om det. Av sjukgymnasten får du instruktion om hur du ska träna på egen hand för att stärka muskelfästet. Detta är viktigt eftersom felaktig träning kan förvärra skadan.
   
  Sjukgymnasten kan också ge akupunktur eller TENS (elektrostimulering) som minskar smärtan. Jag råder dig dessutom att köpa ett epikondylitbandage på apoteket eller i en sjukvårdsbutik. Bandaget har en kardborrefästning som avlastar just det ömmande muskelfästet och du ska alltid använda det i vaket tillstånd.
   
  Kortisoninjektion, som du frågar om, brukar bara ges vid svår och långvarig värk. Erfarenheten är att det brukar hjälpa bra på den akuta smärtan. Injektionen ges vid den ömmaste punkten vid senfästet, men högst upp till tre sprutor i samma tennisarmbåge. Har du bara fått en spruta borde du kunna få en till av din doktor. Det är dock viktigt att veta att kortisonet inte gör att det läker fortare utan bara tar bort smärtan.
   
  Om smärtan håller i sig mer än ett år så brukar man remittera till en ortoped som avgör om en operation kan hjälpa.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!