Ska jag operera bort mina äggstockar?

Jag är en kvinna på 34 år som aldrig varit gravid. Jag ska inte heller skaffa några barn eftersom min kropp inte klarar av en...

Jag är en kvinna på 34 år som aldrig varit gravid. Jag ska inte heller skaffa några barn eftersom min kropp inte klarar av en graviditet. Jag har stora hormonella problem som gör att jag svullnar upp varje månad. Jag har ingen riktig mens utan får istället svettningar, en väldig yrsel och illamående.
 Min mage svullnar upp varje månad så det ser ut som jag är gravid. Jag samlar på mig vätska och har väldiga svårigheter att gå och röra mig under dessa perioder. Jag får feber, värk i hela kroppen och har svårt för att sova. Händerna svullnar och blir så styva att jag har svårt att använda dem. Dessutom får jag kraftig hårväxt och måste raka mig hela tiden.
 Jag har PCO som orsakar dessa problem. Dessutom är jag väldigt överviktig. Jag kan inte gå ner i vikt utan går bara upp hela tiden. Jag tål egentligen inte hormonbehandlingar men har hormonspiral. Tycker du att det skulle vare ett bra alternativ att operera bort äggstockarna? Då skulle jag kanske må bra och bli av med dessa symtom!

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Att operera bort äggstockarna på en ung kvinna som du är en mycket ovanligt metod och inget jag skulle vilja rekommendera. Äggstockarna är det organ i kroppen som bildar de kvinnliga hormonerna östrogen och gulkroppshormon.
 Vanligtvis fortsätter produktionen av dessa hormoner fram till 50-årsåldern men sedan minskar successivt äggstockarnas förmåga att svara på stimulering och allt mindre hormoner bildas. Kvinnan hamnar då i menopaus, i klimakteriet. För många är detta inget

Scroll to Top