• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jag är så orolig över min cysta och blödningarna!

  Jag är en kvinna på 40 år. Jag har alltid haft regelbunden mens och aldrig haft symtom på några sjukdomar i underlivet. Jag har haft kopparspiral som fungerat fint de senaste 13 åren.
   Mensen kan däremot vara långvarig, ibland totalt tio dagar. Jag har en liten blödning i ett par dagar, därefter en riklig blödning några dagar som sedan långsamt ebbar ut. Senaste mensen var som vanligt men efter ett par dagar återkom den i mindre mängd med "klarare" blod.
   Efter en vecka gick jag akut till min gynläkare. Det konstaterades att jag har en cysta på 3,5 x 3,5 cm på höger äggstock. Jag har inte speciellt ont av den men har fått en återbesökstid om sju veckor för undersöka om cystan gått tillbaka.
   Nu undrar jag, hur länge kan blödningen få pågå? För mig blir detta en stressfaktor. Blödningen tär oerhört psykiskt på mig och har nu varat i nästan två veckor.
   Kan jag ha ägglossning samtidigt som cystan finns där? Hur ska jag veta om jag får vanlig mens? Jag är också väldigt orolig för att cystan ska spricka! Jag har läst skräckhistorier om kvinnor med spruckna cystor.
  Gynekolog Kristina Billberg svarar:
  Det låter som du oroar dig mycket för själva blödningen. Den är dock aldrig farlig i sig utan mest obekväm. Det enda som kan hända  om man blöder mycket och länge är att man får blodbrist och behöver extra tillskott av järntabletter, vilka man kan köpa receptfritt på apotek eller i hälsokostaffär.
   Blödningen är bara ett symptom på ett underliggande problem, i ditt fall en ofarlig cysta på äggstocken vilken brukar försvinna av sig själv. Blödningen beror på att din hormonbalans kommit i olag på grund av cystan.
   Om blödningen blir långdragen och är ett bekymmer kan man behandla den med olika typer av hormoner. Några kartor vanliga p-piller är ett enkelt sätt att göra blödningarna regelbundna under en period, medan man väntar på att cystan ska skrumpna ihop.
   Om det av något skäl är olämpligt att äta p-piller kan man i stället använda sig av gulkroppshormon i tablettform. Man tar dessa på ungefär samma sätt som p-piller och framkallar en menstruationsblödning per månad.
   Om du i samband med ditt återbesök fortfarande blöder tycker jag att det är en god ide att ta upp frågan om behandling av själva blödningen. En kontroll av ditt blodvärde skulle också vara bra.
   Du undrar också över om du har vanlig ägglossning samtidigt som du har en cysta. Vanligtvis brukar den oordning cystan skapar i hormonbalansen göra att ägglossningarna uteblir och de blödningar du har är inga egentliga menstruationer. I den här situationen kan blödningarna se ut hur som helst och ibland kan de vara i flera veckor. Vanligt är också perioder med blödningar på några dagar som kommer med bara några dagars intervall.
   De skräckhistorier du hört om spruckna cystor låter väldigt överdrivna. Faktum är, att när en kvinna har vanlig ägglossning är det en liten cysta som spricker. En cysta betyder bara ett vätskefyllt hålrum. Detta kan man ha på många ställen i kroppen. t ex njurcysta eller bencysta.
   Vid ägglossningen ligger ägget, som bara utgörs av en halv cell, i en vätskefylld blåsa på äggstocken, som just när den spricker är cirka 2,5 cm stor. Dvs inte så stor skillnad jämfört med din cysta som var 3,5 cm stor.
   Det som gör ont vid ägglossningen är att man får en retning på bukhinnan av den lilla vätskemängden som kommer ut. Ibland blöder det från kanterna på äggstocken just där äggblåsan spruckit och när blodet når bukhinnan får man en mer intensiv smärta. Det är därför man ibland vid en ägglossning kan få rejält ont.
   Vanligtvis spricker inte andra cystor på äggstockarna utan de skrumpnar för det mesta ihop och lämnar precis som efter ägglossning inga synliga ärr. Skulle cystan spricka kan man förvänta sig en smärta som liknar den vid ägglossning, fast ibland mer intensiv. Jag tycker inte detta är något du ska oroa dig över.
   Det sägs att man vid samlag kan stöta mot en cysta på ett sådant sätt att den skulle kunna spricka. Jag har vid några enstaka tillfällen under min tid som gynekolog haft patienter som kommit in akut med smärtor och där det visar sig att dessa berott på en cysta som spruckit i samband med ett samlag. Jag är dock övertygad om att detta handlar om cystor som ändå skulle spricka inom en mycket snar framtid och att man annars inte kan påverka de vanliga cystorna som brukar skrumpna ihop.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!