Kan jag bli gravid med bara en äggledare?

Jag är 33 år och har aldrig varit gravid. För fem år sedan opererades jag akut för inflammation i tarmarna (ej tarmvred) och min ena...

Jag är 33 år och har aldrig varit gravid. För fem år sedan opererades jag akut för inflammation i tarmarna (ej tarmvred) och min ena äggledare är därmed borta.
 Nu undrar jag, hur svårt är det att bli gravid med bara en äggledare? Jag har haft ett stadigt förhållande i fem år utan att jag lyckats bli gravid. Vi har kanske inte lagt all energi på det men det är ändå att jag börjar undra. Finns det något jag bör tänka på eller något jag kan göra för att öka chansen att bli gravid?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Att en äggledare behövt opereras bort utgör inte någon direkt risk för barnlöshet. Förmågan att bli gravid kan i vissa fall vara något nedsatt efteråt, men är den andra äggledaren normal och välfungerande räknar man inte med någon större skillnad beträffande möjligheten till graviditet. Chansen att bli gravid är ofta så pass opåverkad att man rekommenderar att vara noggrann med preventivmedel om man inte önskar barn.
 Efter fem års förhållande har ni säkert redan kommit fram till om ni vill försöka få barn tillsammans eller inte. Du skriver i ditt brev att ni ännu inte har lyckats med detta, men att det uteslutande skulle bero på att du bara har en äggledare bedömer jag utifrån ditt brev inte som så troligt. Det finns ett stort antal orsaker till ofrivillig barnlöshet och om det skulle visa sig att ni, trots försök, inte lyckas med befruktning finns det många möjligheter till hjälp att tillgå.
 Känner du dig orolig tycker jag att du ska beställa tid hos en gynekolog för undersökning och för att prata vidare om de frågor du kan ha. Det finns bland annat möjlighet att på ett någorlunda enkelt vis undersöka hur normal och välfungerande din kvarvarande äggledare är. Exempel på undersökningar i en barnlöshetsutredning kan vara ultraljudsundersökning och titthålsoperation för att undersöka din äggledare och dina äggstockar närmare. Naturligtvis är din partner välkommen att följa med vid besöket och diskutera med gynekologen.

Scroll to Top