• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Varför fick mor plötsligt tarmvred?

  Jag är väldigt orolig för min mor som nu har varit inlagd på kirurgen två gånger för hotande tarmvred. Senaste gången hade man tänkt operera henne, men när hon hade röntgats så släppte smärtan och hon slutade också att kräkas. Läkarna vet fortfarande inte vad som felas henne, därför ska hon tillbaka för ny kontroll av tarmarna om två veckor.

  För tolv år sedan opererades min mor för gallsten och hon har mått bra sedan dess. Hon har fött fyra barn men aldrig tidigare haft tarmvred. Nyss fyllde hon 63 år.

  Min fråga är varför man får tarmvred? Måste min mor opereras? Vad kan hon göra för att slippa fler sådana här pärser? Jag har hört att hon kanske måste ha påse på magen, kan det vara sant?
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Tarmvred innebär vanligen att det har blivit ett stopp i tarmkanalen så att maten inte kommer fram. Då svullnar magen upp och man får kolikanfall med krampsmärtor när tarmen genom kraftiga sammandragningar försöker trycka maten förbi det trånga stället. Magen försöker också göra sig av med maten genom häftiga kräkningar.

  Det finns också en annan form av tarmvred och den beror på att tarmrörelserna är alltför svaga och nästan upphör så att maten står helt stilla i tunntarmen och det blir förstoppning i grovtarmen.

  Om din mor hade haft totalt stopp i tarmen så hade en operation varit enda chansen för henne att överleva. Annars hade tarmen spänts ut så att tarmväggen brustit. Då uppstår bukhinneinflammation som är ett verkligt livshotande tillstånd. När tarmslemhinnan skadas kommer dessutom tarmbakterier ut i blodet så att man får blodförgiftning med rubbad saltbalans, uttorkning och chock.

  Även om det först låter avskräckande kan faktiskt en påse på magen vara en räddande lösning. Den lättar på trycket från en utspänd tarm och gör att man kan leva och äta normalt igen. För en medelålders eller äldre människa är det i regel ganska lätt att acceptera den här lösningen på problemet. Unga människor som ännu inte bildat familj tycker förståeligt nog att det är mer psykologiskt jobbigt med en påse på magen. Men ibland kan doktorn efteråt koppla ihop tarmarna igen och på så sätt låta patienten slippa påsen.

  Exakt vad som orsakat stoppet i din mors tarm är tydligen ännu inte fastställt. Vanliga orsaker är t ex sammanväxning efter en tidigare operation eller inflammation i bukhålan. Skrumpning efter gamla inflammerade fickor i tarmväggen eller en tumör i grovtarmen är sådant som läkarna vill utesluta när de kontrollerar tarmen med tarmkikare. Även Crohns sjukdom som är en kronisk inflammatorisk tarmåkomma kan ge upphov till tarmvred. Biverkningar av mediciner kan ibland stoppa tarmrörelserna och orsaka svår förstoppning, liksom dåligt blodflöde till tarmarna på grund av åderförkalkning eller blodproppar i tarmarnas kärl.

  Det har de senaste åren beskrivits en tidigare nästan okänd sjukdom som kallas pseudo-obstruktion (pseudo är detsamma som skenbar eller falsk på grekiska och obstruktion betyder stopp). Det är olika tillstånd som gör att nervsignalerna och musklerna i tarmväggen inte fungerar och att tarmväggens rörelser (peristaltik) upphör. Sjukdomen är någon gång ärftlig och kan då förekomma redan hos barn.

  Du oroar dig naturligtvis för din mor och undrar vad hon kan göra för att inte drabbas av nya tarmvred. Ja, först och främst bör hon låta läkarna undersöka grovtarmen. För om felet sitter där kan hon sannolikt bli hjälpt av en operation. Ifall det är tunntarmen som är förträngd så är det nog klokt att finfördela alla frukter och grönsaker i en matberedare innan hon sväljer dem, så att inga stora fiberrika matbitar fastnar och orsakar ett nytt smärtsamt tarmvred.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!