• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur snart läker en bruten arm?

  Jag skulle gärna vilja veta hur en bruten arm läker efter operationen? Hur lång tid tar det? Vad händer inne i armen? Tacksam för svar.
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Tyvärr skriver du inget om åldern på den som brutit armen. Hur gammal man är spelar nämligen en stor roll. Är det ett barn som drabbats kan skelettfrakturen under gynnsamma omständigheter vara läkt efter sex veckor. Hos vuxna tar det normalt 2-3 gånger så lång tid, alltså mellan tre och fem månader innan armen blir helt återställd.
   
  När doktorn opererar försöker hon/han skapa så bra läkningsbetingelser som möjligt. Benbitarna måste ligga rätt. De ska sitta tätt ihop och får inte glida isär under läkningen. Därför används ofta skruvar och spikar för att fästa bitarna stabilt. Helst ska armen bli helt rak efter läkningen och bevara sin rörlighet. För att minska smärtan och skydda mot stötar läggs i regel ett gipsbandage runt den brutna delen av armen. Gipset kan tas bort efter en till två månader, beroende på hur fort läkningen framskrider och hur svår frakturen är. Under konvalescensen gäller det att röra på musklerna så att fingrarna och axeln inte stelnar till.
   
  Doktorn brukar röntga och kontrollera att benbitarna ligger rätt. Efter några veckor syns det en skugga av nybildat, omoget ben runt frakturen. "Bra", säger då röntgenläkaren. "Nu har läkningen kommit igång. Det syns en callus". Ordet callus (uttalas kállus) används när de nya benbildande cellerna i frakturen börjar lagra in kalkmineral.
   
  Till en början är det nya benet skört. Men inom några veckor byggs skelettet i frakturen om till stabila balkar, bågar och cylindrar av ben så att det tål yttre påfrestningar. Hos barn som växer nybildas skelettet hela tiden i snabb takt. Därför läker deras benbrott mycket bättre. Hos vuxna går det långsammare.
   
  Om frakturen drabbar en led är det viktigt att broskytorna ligger rätt och blir jämna. Annars slits ledbrosket ner i förtid. Ortopedläkare vet att man måste se till att blodkärlen och nerverna i den brutna armen inte skadats av vassa benbitar. Sårbakterier får inte heller leta sig fram till frakturen. I så fall äventyras läkningen.
   
  Alla människor kan råka ut för skelett-frakturer. Man kan halka, utsättas för våld av olika slag, cykla omkull eller sporta för intensivt. Ibland är det ren otur, men många gånger skadar man sig för att man inte varit tillräckligt försiktig. Jag skulle väldigt gärna vilja råda äldre personer med osteoporos och ömtåligt skelett att vara förutseende och inte gå ut i onödan de dagar om vintern när det råder blixthalka. Yngre personer bör använda lämpliga skydd när de sportar och om möjligt undvika alltför riskabla situationer. Många brott på armar och ben inträffar också när man är onykter. Då glömmer man lätt att man är en helt vanlig människa och inte någon TV-hjälte som är osårbar.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!