Mitt ben har svullnat av svår rosfeber

Jag är en 36-årig kvinna som fyra gånger har haft rosfeber i vänster ben, senast förra sommaren. Då blev jag inlagd på sjukhuset och fick...

Jag är en 36-årig kvinna som fyra gånger har haft rosfeber i vänster ben, senast förra sommaren. Då blev jag inlagd på sjukhuset och fick antibiotika intravenöst. Två gånger har jag opererats för att mina vener inte fungerat i benet. Första gången för sex år sedan och andra gången i april i år. Då togs en ven i låret bort på grund av att blodet “backade”.

Mitt stora problem är att jag varit mycket svullen sedan senaste rosfebern. Jag vet att det tar sin tid innan blodet hittar andra vägar i benet, men det har inte blivit bättre. Denna svullnad är väldigt jobbig, speciellt när det är varmt ute. Jag ligger med benet i högläge och har stödstrumpor, men det hjälper inget vidare. Nu planerar jag att resa utomlands på semester och skulle vilja ha tips på hur jag ska förbereda mig.

Jag arbetar inom omsorgen och går mycket. Har många år kvar att jobba men svullnaden plågar mig. Nu har jag fått en remiss till plastikkirurgen men förstår inte vad de skulle kunna göra? Man talar om fettsugning, men det är ju ödem jag har. Lång väntetid är det också. Snälla hjälp, vad kan jag göra?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Rosfeber är en ilsken bakterieinfektion i huden som då mycket snabbt blir röd, öm, varm och svullen. Samtidigt får den sjuke hög feber med frossa och känner sig matt och eländig. För våra förfäder var det en livshotande åkomma. Men med modern penicillinbehandling i stora doser kan man ta död på bakterierna. Dessa är giftbildande och av samma sort som de som orsakar vanlig halsfluss.

Det råd jag kan ge dig är att du ska vara rädd om huden på dina ben och fötter och försöka undvika skoskav, rivmärken, småsår och irritation mellan tår och vid nagelband. Det är där bakterierna kommer in i huden. Smörj huden med förebyggande hudkräm och behandla så tidigt som möjligt alla små hudskador. Du bör också alltid ha en rejäl dos penicillintabletter med dig som du kan ta om du märker att en ny rosfeber-infektion håller på att blomma upp. Det gäller att behandla sig redan de första timmarna eftersom bakterierna snabbt sprider sig i huden längs lymfbanorna.

Om man en gång haft en rejäl rosfeber så löper man större risk att få det igen. Likaså är risken större om man som du har besvär med blodstockning i huden. Ifall bakterierna någon gång nått upp till lymfkörtlarna i ljumsken så kan körtlarna bli ärriga och skrumpna så att lymfflödet från benet försvåras i fortsättningen. Då löper man risk att få lymfödem i benet så att det blir kroniskt svullet och tjockt. Kanske är det detta som du besväras av och som en plastikkirurg ska undersöka. Det är en läkare som är van vid att se lymfstockning t ex i armen hos patienter som opererats för bröstcancer och som fått lymfkörtlarna i armhålan borttagna. Då hjälper ibland lymfmassage och en särskild uppblåsbar skräddarsydd manschettstrumpa runt den svullna armen eller benet.

Lymfbanorna är mycket fina kärl som leder vävnadsvätskan via lymfkörtlarna upp mot hjärtat. Det är i lymfkörtlarna som immunförsvaret är mest aktivt när det bekämpar skadliga bakterier och virus.

Det medicinska namnet på rosfeber är erysipelas, vilket är grekiska och betyder “röd hud”. Bakterierna som orsakar sjukdomen kallas för streptokocker, vilket kan vara bra att veta om man blir sjuk utomlands. Det är också klokt att ha med sig ett sjukförsäkringskort som du kan få hos försäkringskassan och som gäller i alla EU-länderna så att du slipper betala hela behandlingen själv om oturen skulle vara framme.

Scroll to Top