• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • "Trampdynorna" känns som kuddar

  Jag har sedan några år tillbaka en känsla av kyla inuti fötterna och "trampdynorna" känns som kuddar. Förutom att det är mycket obehagligt blir det jobbigt att gå. Jag har varit hos många läkare, bl.a. ortoped, men ingen kan säga vad detta beror på. Nu har jag fått remiss till neurologen och hoppas på hjälp. Min fråga är om symtomen är bekanta och jag vill gärna ha tips om behandlingsmetoder. Kanske någon läsare känner igen beskrivningen och kan ge råd?
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Om du bara hade lidit av köldkänsla, men känseln fortfarande fungerat, så hade man misstänkt nedsatt blodflöde på grund av kramp i kärlväggarna i fötterna eller åderförkalkning. Även blodtrycksmediciner av typen Seloken och Tenormin kan som biverkan göra att man känner sig frusen.

  Men när du skriver att du också har kuddkänsla, d.v.s. fötterna känns domnade, så är det nervtrådarna som inte fungerar. En sådan dålig nervfunktion i båda benen kallas polyneuropati, vilket betyder att flera nerver är sjuka. Ofta är det den "djupa känslan" av var fötterna befinner sig och kontakten med golvet som försvinner. Även förmågan att uppfatta beröring och smärta kan försvagas. Ibland ökar istället nervimpulserna så att smärtsinnet retas och man känner svåra stickningar. Muskelkraften kan förloras och då släpar foten när man går.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!