• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Varför svettas jag så enormt?

  Vad kan det bero på att jag svettas så enormt? Jag får byta nattlinne om nätterna, lakan och kuddar är alldeles fuktiga. Det har pågått i flera år men har nu blivit värre. Är 72 år.

  Jag har sökt läkare som tagit prov på ämnesomsättningen. Allt var bra. För 32 år sedan opererades jag för struma och åt Levaxin en tid efter, men inte nu. Jag har inget hår på benen eller under armarna. Äter tabletter för högt blodtryck (Spiroscand 50 mg). Tycker inte att jag får någon hjälp.
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Det är rätt att giftstruma och för hög ämnesomsättning kan ge svettning. Men det har du ju fått kontrollerat och det var tydligen bra. En annan orsak till svettning kan vara depressionstabletter mot ångest och nedstämdhet. Men det skriver du inget om i ditt brev. Din blodtryckstablett Spiroscand är däremot inte känd för att orsaka en sådan biverkan.

  Vid klimakteriet och åren därefter får många kvinnor blodvallningar och flödande svettning. Då hjälper ett extra östrogentillskott. Men efter några år brukar kroppen ställa om sig och besvären avta. Dina svettningar har i stället blivit värre, skriver du.

  Svettningen styrs av den del av nervsystemet som står utanför viljans kontroll. När kroppen är fysiskt eller psykiskt stressad så bryter svetten fram. Också när man somnat så vidgas blodkärlen så att blodet strömmar ut i huden. Då blir man varm och rosig och börjar svettas.

  Det finns visserligen en belladonna-liknande medicin som påverkar nervsystemet och bromsar svettningen, men de tabletterna leder samtidigt till förstoppning, hastig puls och ibland också svårigheter att kasta vatten. Därför brukar de sällan användas. Så tyvärr är en riktigt effektiv bot mot ymnig svettning om natten svår att rekommendera. Det brukar sällan räcka med att sänka temperaturen i sovrummet och sova med fönstret på glänt.

  Vissa sjukdomar har svettning som ett av symtomen. Dit hör febersjukdomar som svår tuberkulos och vissa blodsjukdomar. Men om du drabbats av något sådant skulle nog din doktor ha uppmärksammat det när du blev undersökt.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!