• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Varför är min puls så hög?

  Jag är en 77-årig kvinna som nyligen fick kontrollerat mitt blodtryck och puls. Blodtrycket var bra, 153/80, men pulsen var 97. Jag är inte sjuk och har inget ont av det. Vad kan det bero på att min puls är så hög? För två år sedan opererades jag för gallsten och hade hela tiden en puls på 90-100, men doktorn kommenterade det inte. Jag har lätt för att bli orolig, kan pulsen bero på detta? Eller är det bara så att en del människor har hög puls?
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Normalt brukar hjärtat slå mellan 55 och 80 slag i minuten när man är avslappnad och vilar sig. Vid stress och fysisk eller psykisk ansträngning så ökar takten. När pulsen är över 100 talar doktorn om takykardi, dvs för snabb hjärtrytm.

  Då din puls är 97 vid vila så innebär det att hjärtat får anstränga sig lite mer än normalt. Du skriver inget om att du lätt blir andfådd och orkeslös vid ansträngning. Inte heller att benen svullnar. Det är bra och tyder på att du har väl fungerande lungor och att hjärtats pumpförmåga är god. Andra orsaker till hög puls än lungsjukdom och hjärtsvikt kan vara febersjukdom, blodbrist eller giftstruma med för hög ämnesomsättning. Även vissa mediciner mot depression och astma kan öka hjärtats hastighet.

  Om inget av det här ovan nämnda passar in på dig så kan orsaken helt enkelt vara att du har en naturligt hög adrenalinnivå i nervsystemet. I så fall kan du lugna ner pulsen med en medicin som blockerar adrenalinet, t ex Seloken eller Inderal. Men först bör du be doktorn om en allmän hälsokontroll och att hon/han lyssnar på hjärtat och tar ett EKG.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!