• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad ska jag göra åt klådan?

  Jag är en kvinna i 60-årsåldern som under senare tid fått en del problem. I takt med att håret på vulvan börjat försvinna har jag fått svår klåda. När jag sitter i ett sammanträde kan det klia och sticka så jag har svårt att sitta still. Jag har också fått en svampinfektion och för att behandla den har jag använt de medel som finns på apotek.

  Jag har varken diabetes eller någon annan sjukdom. Två gånger om dagen smörjer jag mig med olika salvor, byter trosor varje dag och sköljer dem i äppelcidervinäger. Jag dricker också ett glas äppelcidervinäger per dag vilket ska vara bra mot svampinfektion, men ingenting hjälper.
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  Ett antal år efter klimakteriet brukar behåringen både i underliv och armhålor tunnas ut. I högre åldrar kan hårväxten försvinna nästan helt. Både hud och slemhinnor blir samtidigt tunnare, skörare och känsligare. Vanliga problem är just de som du beskriver, nämligen sveda, irritation, klåda. Det är lätt att få infektioner, bl.a. svampinfektioner som kan vara envisa och besvärliga och sprida sig bakåt runt och förbi tarmöppningen, till lårens insidor och till blygden och ljumskarna. Att sitta på en vanlig stol kan vara nog så besvärligt. Att använda långbyxor och att cykla kan vara helt omöjligt. (En bred gammaldags damsadel med tjockt, mjukt sitsskydd kan dock ibland göra underverk!)

  Du har vad jag kan förstå följt alla råd och rekommendationer och försökt med apotekens hela receptfria arsenal utan att bli bättre. Det finns emellertid förändringar som kräver andra behandlingar och andra typer av preparat. Jag tycker att du ganska snart ska ta kontakt med en gynekolog eller en hudläkare för en ordentlig undersökning och adekvat behandling. Så här kan du ju inte ha det.

  En viktig sak kan du börja med genast. Tvätta dig i underlivet med olja. Barnolja eller olivolja eller något annat spelar ingen roll. Bara du helt låter bli att använda tvål och vatten. Du blir precis lika ren. Det kan vara litet ovant allra först men mycket snart kommer du att känna dig betydligt bättre. Oljetvättningen ska du fortsätta med men använd inga salvor eller andra preparat under veckan före ditt läkarbesök. Det blir en mycket lättare och säkrare bedömning då.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!