• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad finns att göra åt mina hjärtbesvär?

  Jag är en 69-årig kvinna som så gärna skulle vilja få hjälp och besked om mina problem. Tycker inte att jag får klara besked av min doktor. Jag är född med ett hjärtfel som äntligen kunde bli opererat 1980. Utgången av hjärtoperationen var oviss, sa läkarna, men det bekymrade mig inte för jag har ju aldrig varit frisk. Jag har lidit mycket i mitt liv.

  Nu har jag åter blivit dålig, har åderförkalkning i hjärtat och stora kroppspulsådern. Det finns ingenting att göra, säger min läkare. Jag ska inte anstränga mig. Ett EKG som togs hemma under 24 timmar visade att mitt hjärta blev ansträngt av bara lätt hushållsarbete.

  Jag äter många mediciner, har även diabetes och värk. Har också haft många små proppar till huvudet. Kan doktorn förklara för mig hur det blir med min sjukdom? Jag är inte rädd för ett ärligt svar.
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Du har levt med ett medfött hjärtfel som inte rättats till förrän du kom upp i medelåldern. Jämfört med många andra som haft förmånen att vara friska har det gjort dig mer medveten om att livets villkor ibland kan vara hårda. Att din doktor inte vill säga hur dina allvarliga sjukdomar kommer att gestalta sig i framtiden beror kanske på att det inte finns något helt säkert medicinskt svar.

  Ditt problem är att du har flera åkommor samtidigt. Det kan medföra att hjärtkirurgerna tvekar om det kloka i att ge dig nya kranskärl eller att öppna dina trånga kärl i hjärtat med en ballongsprängning. Förkalkningana i stora kroppspulsådern, din gamla hjärtoperation och dina tidigare proppar till huvudet gör att en ny operation ev kan bli tekniskt svår och att risken för allvarliga komplikationer ökar.

  Det allmänna råd jag vill ge dig är att söka glädjen i varje dag som kommer, och försöka låta bli att oroa dig för framtiden. Träffa dina nära och kära, unna dig att ha det gott så mycket du kan och orkar. Om du inte redan har hjälp och stöd med det praktiska i hemmet så tycker jag att du skall försöka få detta. Tala med din doktor eller distrikssköterska. Det vore bra om du också hade någon god vän eller anhörig som du kan vända dig till och få tröst av när det känns extra svårt. Att ha flera allvarliga sjukdomar på en gång är en tung börda och du behöver hjälp.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!