Trots medicinering är min mens så oregelbunden!

Jag är snart 50 år och har alltid haft regelbunden mens tills för ett år sedan. Då började mensen bli oregelbunden och rikligare. Mensen varar...

Jag är snart 50 år och har alltid haft regelbunden mens tills för ett år sedan. Då började mensen bli oregelbunden och rikligare. Mensen varar längre, ibland upp till tio dagar, och kommer också tätare. Ibland kan det gå bara 8-10 dagar emellan.

Jag har sökt läkare på vårdcentralen och blivit ordinerad Provera 10 mg att ta från dag 16, räknat efter första mensdagen, och sedan under tio dagar. Det har inte fungerat alls utan jag har fortfarande samma problem. Jag har gynundersökts och det har tagits cancerprov som inte visade några cellförändringar. Beror mina problem på hormonrubbningar i övergångsåldern? Har ibland värmevallningar både dag och natt.

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Både värmevallningar och blödningsrubbningar tyder på att du är i övergångsåldern vilket du ju själv misstänkt. Besvären hänger samman med att äggstockarnas funktion under de här åren minskar. Ägglossningarna blir oregelbundna och upphör sedan helt. Samtidigt minskar successivt produktionen av de två könshormonen östrogen och gulkroppshormon som bl.a. reglerar menstruationerna. Det är mycket vanligt att det sker ojämnt och i olika takt så att också den tidigare balansen mellan de båda hormonerna rubbas. Det är östrogenbristen som ställer till med värmevallningar, svettningar, sömnproblem, humörsvängningar och det mesta av det som vi brukar kalla för övergångsbesvär. Täta, långdragna, oregelbundna blödningar handlar om brist på gulkroppshormon. Ofta kommer detta först och blödningsproblem kan därför dominera under lång tid.

Provera som du ordinerats är ett gulkroppshormonpreparat. Att du ska ta tabletterna mellan 16:e och 26:e cykeldagen beror på att det är då gulkroppsproduktionen är högst under den normala mensperioden. Mängden som du fått är tillräckligt stor för att ersätta hormonbristen. Jag blir därför litet fundersam när du säger att det inte haft någon effekt och att du trots medicineringen fortfarande har kvar dina blödningsproblem. Har du försökt längre än under en månad? Ibland räcker det nämligen inte. Men har du hållit på 2-3 månader utan något resultat alls bör du kontakta den läkare som gjorde undersökningen och skrev ut medicinen till dig. Det handlar inte bara om att få ordning på blödningarna utan också om att utesluta andra anledningar till att du blöder. Det kan t.ex. handla om polyper eller att slemhinnan i livmodern är extra tjock och oregelbunden, kanske med områden där man inte kan utesluta cellförändringar. Med enbart gynekologisk undersökning kan man inte känna och säkert bedöma eventuella förändringar inne i livmoderkroppen. Vid ett vanligt “cancerprov” genom slidan tas cellprov från livmoderhalsen. Avsikten är att diagnostisera livmoderhalscancer med förstadier och inte heller med detta prov kan livmoderkroppen bedömas.

Det är alltså viktigt att du kontaktar läkare och du ska helst inte vänta. Vad som händer sedan är att du troligen blir kallad till en ny gynekologisk undersökning kompletterad med ultraljud vilket gör det möjligt att se hur det ser ut inne i livmodern och äggstockarna. Är allting normalt får du fortsätta med dina Provera eventuellt tillsammans med något ytterligare preparat. Upptäcks polyper, förtjockad slemhinna eller något annat kan en s.k. skrapning bli aktuell.

Scroll to Top