Ska alla kvinnor ta östrogen?

När ska man börja med extra tillskott av östrogen och vilken effekt har det? De besvär vi kvinnor får i klimakteriet är tydligen väldigt olika...

När ska man börja med extra tillskott av östrogen och vilken effekt har det? De besvär vi kvinnor får i klimakteriet är tydligen väldigt olika från person till person. Bör ändå alla kvinnor ta östrogen, även de som känner sig friska och pigga?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Nej, alla kvinnor ska inte ta östrogen. Det måste alltid finnas en anledning till att ta ett läkemedel. Det finns kvinnor som helst bör undvika östrogen. Därför är det viktigt med en noggrann undersökning innan man börjar med hormonbehandling.

En anledning för behandling kan vara vad vi brukar kalla klimakteriebesvär som faktiskt 75 procent råkar ut för under kortare eller längre period och av olika typ och svårighetsgrad. Dessa besvär kan starta flera år innan menstruationerna slutar. De kan också hålla på åtskilliga år efteråt. Vanligast är svettningar och blodvallningar men många känner sig trötta, har sömnproblem och är allmänt ur balans. De är olustiga, nedstämda, irritabla och “känner inte igen sig själv”.

Indikation för behandling kan också vara rent medicinsk. Hit hör täta urinvägsinfektioner, urinträngningar och urinläckage, samt även ökad risk för hjärtinfarkt och benskörhet. Vid en del led- och muskelbesvär ger östrogenbehandling lindring, och vid yrsel och vissa diffusa hjärtbesvär som uppträder i övergångsåldern kan man få en klar förbättring.

Scroll to Top