• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Oförklarliga anfall av matthet

  Sedan ca tre kvarts år har jag haft anfall av oförklarlig matthet med jämna mellanrum. De kommer ungefär 10 minuter efter frukost och brukar gå tillbaka först vid middagstid. Det är alltid samma tider och längd på anfallen av matthet. Jag orkar inte vara uppe utan ligger flera timmar med kläderna på.

  Jag äter Seloken Zoc mot högt blodtryck men inget onormalt blodtryck finns under anfallen, det har man kontrollerat. Tar också Lanacrist för förmaksflimmer. Blev 78 år i december.

  Mattheten känns ungefär som när jag hade haft influensa för fyra år sedan, då fick jag också ligga hela förmiddagarna efteråt. Det visade sig att jag hade fått dubbelsidig lunginflammation som behandlades på sjukhuset med penicillinsprutor och syrgas. Efter hemkomsten hade jag torrhosta i ett år.
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Dina anfall efter frukost låter som "dumping" syndrom. Det är ganska vanligt om man t ex tidigare blivit magsäcksopererad. Dumping betyder att maten töms alldeles för hastigt ner till tarmen. Då aktiveras alla nerverna och hormonerna i magen. Resultatet blir att vätska strömmar från blodkärlen ut i tarmen och blodsockret sjunker. Symtomen på dumping är att man blir matt, trött och illamående och måste ligga ner. Ofta svettas man och hjärtat bultar. Besvären försvinner av sig själv inom några timmar, precis som du beskriver.

  Om det är dumping som orsakar din matthet så minskar den om du delar upp frukosten så att du i stället äter och dricker mycket små portioner flera gånger. Undvik socker och söt mat som gör att bukspottkörteln släpper ut för mycket insulin. Ligg också på vänster sida, då stannar maten kvar längre i magsäcken. En liten tröst är att dumping är ofarligt och inte är tecken på någon allvarlig sjukdom.

  Men för att doktorn ska kunna ställa diagnosen dumping så bör hon/han först kontrollera att det inte finns någon annan orsak till mattheten. Feber och hög sänka, t ex, är inga symtom vid dumping utan kan tyda på en infektion i kroppen. Infektioner kan också ge stark matthet, vilket du ju fick erfara när du drabbades av lunginflammation efter influensan.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!