Min inkontinens gör mig folkskygg

Jag är en 59-årig ensamstående kvinna med vuxna barn som under senare tid drabbats av ett mycket obehagligt besvär. Jag har börjat få problem med...

Jag är en 59-årig ensamstående kvinna med vuxna barn som under senare tid drabbats av ett mycket obehagligt besvär. Jag har börjat få problem med att hålla “tätt”. Det började för flera år sedan när jag någon gång nös eller hostade, att jag märkte hur det kom urin i trosan. Ibland kunde det räcka med att jag skrattade eller skulle bocka mig ner för att plocka upp något. Detta “skättande” har varit påfrestande och påverkat min tillvaro mycket.

På senare tid har besvären förvärrats betydligt. Nu är det inte bara småskvättar. Ibland kan jag plötsligt bli enormt kissnödig och det är inte alltid jag hunnit till toaletten. Stundtals känner jag mig nästan folkskygg. Det är fruktansvärt obehagligt att inte veta när det ska hända igen. Jag försöker att gå på toaletten ofta men det är inte alltid det är möjligt. Vad ska jag göra?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Den lindrigare formen av s k ansträngningsinkontinens är oerhört vanlig och räknas som helt normal. Hälften av unga kvinnor som aldrig fött barn råkar av och till ut för ofrivillig urinavgång i samband med ökad belastning på bäckenbotten. Ännu fler blir det efter en förlossning

alla kvinnor vet att det är extra viktigt att “knipa” då. Men det är svårt att knipa rätt, det är tråkigt och ofta blir inte av. Inte sällan sker ändå en spontant förbättring efter någon tid.

Åren efter menopaus inträffar ofta en försämring. Muskler och andra vävnader i bäckenbotten förändras, något av åldersskäl men framför allt beroende på östrogenbrist. Det är att man då vänder sig till en gynekolog. Mycket finns att göra och det är alldeles för många kvinnor som går med urinläckage alldeles i onödan! Det kanske räcker med litet hormontillskott och en kort tids instruktion och träning av en sjukgymnast eller sjuksköterska med uroterapeututbildning.

Jag förstår att du känner dig desperat. Dina problem har hunnit bli betydligt värre och du ska inte vänta med att kontakta en gynekolog. I ditt fall behövs både en gynekologisk undersökning och en noggrann undersökning av urinvägarna. Det finns nämligen olika typer av inkontinens och olika orsaker till den. Ibland kan tryck av en muskelknuta i livmodern eller annan förändring i underlivet bidraga eller t o m vara orsak till problemen. Då är det i första hand detta som ska åtgärdas. Viktigt är också att undersöka om du, vilket är vanligt, samtidigt har ett framfall. Kanske har du en kronisk urinvägsinfektion?

En korrekt diagnos är nödvändig för att kunna ge dig rätt behandling. Det är inte uteslutet att östrogenbehandling plus träning hos uroterapeut kan vara tillräckligt även för dig trots dina svårare problem. Men det finns också andra behandlingar. En sådan är en enkel metod för elstimulering av muskulaturen i underlivet. Detta kan du lätt lära dig och själv klara av hemma.

Ibland kan operation behövas. Vanligast i Sverige idag är att övre delen av urinröret lyfts uppåt framåt mot de långa musklerna i bukväggen. Dessa muskler spänns då man lyfter, hostar, nyser etc. vilket innebär att urinröret då lyfts ännu litet mer och urinläckage förhindras.

Reklam i TV och annonser för olika slags skydd mot urinläckage är idag lika vanligt som för olika bilmärken, ölsorter och schampon. Det positiva reklamen medfört är att inkontinens inte längre är så tabubelagt. Man vågar tala om sitt problem eller söka hjälp i större utsträckning.

Scroll to Top