• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan jag sluta ta östrogen?

  Jag vill sluta med östrogen. Kan jag det? Jag är 62 år, började med östrogen när jag var 52 år. Det hette Kliogest och jag tog det i åtta år. Sedan fick jag en blödning, sökte gynekolog och hon skrev ut Estalis-plåster. Jag tar ett halvt på måndagen och ett halvt på torsdagen. Det fungerar bra. Men jag har fått för mig att sluta för jag vet inte om jag behöver detta längre. Jag är rädd för blödningar om jag slutar. Hur ska jag förfara?
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  Det bör finnas en klar anledning till all medicinsk behandling. Det gäller även hormonbehandling. Har du fått östrogen för övergångsbesvär är det lämpligt att du slutar med behandlingen när besvären försvunnit. Har du däremot fått östrogen av medicinska skäl, t ex som en del av behandling för urinvägsbesvär eller för att förebygga benskörhet och hjärtinfarkt, kan medicinering vara aktuell under ytterligare många år.

  Du har tagit hormonmediciner under tio år vilket räcker för de allra flesta som fått behandling för övergångsbesvär. Man räknar med att endast 10-15 procent av alla kvinnor har kvar sina besvär efter den tiden. Det enda sättet att få reda på hur det är för dig är att sluta med ditt preparat för att se om besvären kommer tillbaka. Gör de det kan du börja igen med samma låga dos som du har i dag.

  Du är orolig för att få en ny blödning. Risken för det ökar knappast när du slutar med hormonbehandlingen. Skulle det trots allt inträffa bör du liksom förra gången kontakta gynekolog. Detta gäller vid alla oväntade blödningar, särskilt efter menopaus.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!